Ясни правила за лекарските грешки

От Българския лекарски съюз (БЛС) заявиха вчера, че подготвят промени в етичния си кодекс, които да доведат до точна дефиниция на понятието „лекарска грешка“. Така няма да стигаме повече до парадокса доктори да отказват да разследват грешките на свои колеги, за да не ги злепоставят. И след известен период от време ще получим точна статистика за това, колко са жертвите на лекарската немарливост у нас.
Само когато има точни определения за лекарска грешка и ясни правила за качествена медицинска работа, пациентите ще могат да отстояват реално своите права, а докторите да пазят професионалното си реноме. От неразборията в момента страдат и двете страни – пациентите често не могат да докажат, че са жертва, а добри лекари биват обвинявани заради чужди грехове. Това поражда голям проблем в цялата ни здравна система, защото в крайна сметка се губи доверието между лекар и пациент. Нещо, което признават и хората, и съсловните организации на медиците.
Важното сега е добрите намерения на БЛС по казуса „лекарска грешка“ да се осъществят и на практика, а не да си останат просто поредната добра идея. Почти няма семейство у нас, което по един или друг начин да не е пострадало заради допуснати грешки от медицински специалисти. Затова и с основание може да се каже, че проблемът е от обществено значение. Ето защо в промените, които готви БЛС в етичния си кодекс, трябва да бъдат отразени всички гледни точки.

Станете почитател на Класа