Най-добрата реклама е самата стока

Николай Коцев

49-годишен мъж е приет с изгаряния на гърлото и вътрешностите в „Пирогов“, след като пил бутилирана бира. Човекът е настанен в клиниката по токсикология и е включен на системи, а анализът на питието установил, че то съдържа натриева основа.
Доц. Маргарита Нешева от здравното заведение обясни, че при производството на бира е обичайна практика бутилките да се дезинфектират допълнително именно с натриева основа. А както е известно, това вещество, по-популярно като сода каустик, е изключително опасно за човека.
Ако мъжът с изгореното гърло беше изолиран случай, вероятно щяхме да го приемем като нещастен инцидент, за който се казва, че такива неща „просто се случват“.
За съжаление обаче този тип инциденти у нас са толкова чести, че хората вече ги приемат за даденост. И точно в това е проблемът. Не може в държава - членка на ЕС, където един от основните приоритети е безопасността на храните и напитките, хората буквално всеки ден да рискуват здравето си само защото са решили да изпият бутилка бира или безалкохолно. През 2005 г. например 54-годишен мъж от Ботевград едва не загина, след като изгори сериозно стомаха и червата си отново с бира. Човекът оцеля, но с цената на силно съсипано здраве.
Именно тук е ролята на държавата в лицето на всички агенции, комисии и контролни органи, които трябва да следят за качеството на храните и напитките – Агенцията за безопасността на храните, РИОКОЗ, Министерството на земеделието и храните. Самите производители също носят вина, защото наличието на сода каустик в бутилка бира издава слаб контрол и от тяхна страна.
Вчерашният случай не трябва да се забравя. Поредната жертва на уж невинното едно питие трябва да се превърне в катализатор за промени в тази област у нас. Първо – крайно време е да се запитаме дали в 21-ви век е нормално стъклените бутилки да се дезинфекцират със силно токсичната натриева основа. Второ, когато все пак подобен инцидент се случи, виновниците за това трябва да понесат своята отговорност. Това значи сериозни финансови санкции за производителя и дори поемане на съдебна отговорност, ако има човек, чието здраве е увредено. Докато у нас все още няма осъден за това, че предлага на пазара опасна храна или напитка, това ще продължи да се случва. И трето, държавните институции, които упражняват контрол над хранително-вкусовата промишленост, трябва реално да започнат да вършат работата си. За какво ни е тази армия от чиновници и експерти, щом на практика контролът е занижен и пострадалите хора са десетки.
Всъщност не е нужно да откриваме топлата вода, а просто да спазваме критериите на ЕС за безопасност и контрол на храните и напитките. По неписано правило у нас акции в тази посока се правят главно около празниците, когато по традиция българинът хапва и си пийва повечко. Здравето обаче не може да се пази само по празниците, нито само с показни акции. Нужна е сериозна и всекидневна работа.
А конкретно за вчерашния случай – този път наистина очакваме виновните да си понесат отговорността.

Станете почитател на Класа