Грешката не е само на Минко Герджиков

СОС отмени вчера собственото си решение от 19 декември 2010 г., с което наложи ново данъчно зониране в София. Както е известно, това доведе до силно завишени налози за много граждани и предизвика обществено недоволство. Заради скандала вносителят на проекта Минко Герджиков подаде оставка, която вчера бе официално приета от кмета Йорданка Фандъкова.
Че Минко Герджиков е допуснал грешка, изглежда неоспорим факт, защото от години данъчната кампания в София не е стартирала толкова хаотично. Това от своя страна реално застрашава приходната част в бюджета, и то в кризисната 2011 г., в която Столична община не се отказва от амбициозните си инфраструктурни проекти.
Факт е обаче също така, че Минко Герджиков е само един елемент в системата и не е редно цялата вина за данъчния хаос в столицата да бъде прехвърляна върху неговия гръб. В СОС се правят стенограми, а и 19 декември 2010 г. не беше чак толкова отдавна. Затова и всички помнят, че тогава общински съветници и от ляво, и от дясно предупреждаваха колегите си от ГЕРБ, че с новото данъчно зониране на София ще допуснат грешка. Тогава обаче никой не се вслуша в тези предупреждения и резултатът е налице – имаме криза с налозите в столицата.
Факт е, че София се нуждае от нови данъчни райони, защото градът наистина много се разви от 1998 г. до днес. Но новите зони трябва да се оформят след много задълбочен анализ и при ясни критерии, а не да се спускат като управленско решение в последния момент. Тогава и софиянци ще ги приемат дори ако им се наложи да плащат по-високи данъци.

Станете почитател на Класа