Докога партиите ще се упражняват върху конституцията?

За конституцията в момента можем да говорим само добро или нищо – като за мъртвец. Това заяви вчера в парламента лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Думите му можеха да минат за обичайно предизборно говорене, ако не бяха казани по повод 20-годишнината на основния закон. И ако човекът, според когото „в момента продължават антиконституционните прояви на управлението“, не беше цели две години най-безрезервният поддръжник на управляващите.
Всъщност опитите да се използва конституцията за теснопартийни цели започнаха още преди гласуването й от Великото Народно събрание – с онзи впечатляващ за времето си палатков лагер на 39 депутати, предпочели моравата пред парламентарната трибуна. Неслучайно вчера председателят на Народното събрание Цецка Цачева коментира в тази връзка, че „конституцията е била обект на дискусии още при приемането си, тя не е безспорна и днес“.
Парадоксалното е, че въпреки това мнение, управляващите – не само в момента – посрещат на нож всяко предложение за свикване на Велико Народно събрание, което да изработи нова конституция. Ремонтът на основния закон „на парче“ не може да бъде ефективен и в същото време е много трудоемък откъм парламентарно време и усилия.
Рано или късно дилемата „поправки в основния закон или нова конституция“ ще намери своето решение. Дотогава обаче народните представители, както и всички останали български граждани, трябва да я спазват, а не да я обругават или подчиняват на партийните си интереси. Защото това не говори добре нито за тях, нито за демокрацията.

Станете почитател на Класа