Без компромиси за шефското място в НОИ

Изискваме минимум три кандидатури за шеф на НОИ, за да може наистина да има избор. Това каза вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.
Добре премерените думи на Велчев обаче не могат да скрият факта, че между депутатите от ГЕРБ и финансовия министър Симеон Дянков се получи разнобой за това кой всъщност трябва да оглави НОИ.
Тези крамоли сред управляващите са напълно разбираеми. Те обаче в никакъв случай не са в интерес на държавата, защото вече два месеца толкова важна институция като НОИ е без началник. Недопустимо е неразбирателствата между управляващите да стават за сметка на осигурителния институт, и то в тежките времена на криза, когато финансовата дисциплина е най-важна.
Зле прикритият спор между парламентарната група на ГЕРБ и министър Симеон Дянков изкарва наяве и друг неособено приятен факт. Очевидно е, че у нас назначенията все още стават на принципа кой на кого е човек, а не заради професионалните и личните качества на кандидатите за определен пост. За съжаление едва ли на тази практика скоро ще се сложи край. И въпреки това директорското място в НОИ е прекалено отговорен пост, за да се правят компромиси с него. Затова, каквито и противоречия да имат Дянков и депутатите, те трябва възможно най-бързо да се разберат, като водещият им мотив да бъде само и единствено добрата работа на НОИ.

Станете почитател на Класа