Популизмът с надбавките за майките

ВМРО реши да понатрупа малко предизборни точки на гърба на българските майки. Вчера Националната женска организация на партията се събра и предложи да отпаднат разпорежданията на НОИ, издадени преди началото на 2011 година, според които майките, получавали обезщетение за отглеждане на дете, посещавало детска ясла, да връщат пари на държавата.
Сама по себе си идеята да се дискутират проблемите на майчинството в страната, в която постоянно се говори за демографски срив, е добра. Майките у нас и без това получават неприлично малка помощ за отглеждане на дете от държавата, ако въобще успеят да стигнат до нея, за да ги преследват месеци наред като най-закоравели финансови измамници. Но когато се правят подобни предложения, не бива да се забравя и за по-многобройната група – на тези, които вече върнаха взетите от тях суми (унизително малки на фона на окраденото в държавата ни и огромни за изтънелите им джобове), и на още по-многобройната на тези, които прецизно са обявили, че детето тръгва на ясла и са останали без обезщетения. С тях ВМРО какво ще прави? Ще им връща парите, които вече са внесли, или ще им препоръча при следващо дете да си траят и да не съобщават, че са го записали на детска ясла.
Проблемът с обезщетенията трябва да се реши веднъж завинаги – да се чуе мнението и на майките, и на институциите. Но не предизборно, с цел извличане на актив от партиите.

Станете почитател на Класа