Деморализацията в политиката не се преодолява с пожелания

Уверен съм, че чрез вас ще успеем да спрем и обърнем 20-годишния процес на деморализация на ценностите, който толерираха всички партии, които управляваха страната по време на прехода. Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи и заместник-председател на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов пред Четвъртата политическа академия на МГЕРБ в Пловдив в събота.
Пожеланието е добро и в това няма спор. Но някак е неясно по кой начин ще се защитават ценностите, както и кои са те.
Желание да върнат морала в политиката през годините са демонстрирали не една и две политически формации, а някои дори искаха да въвеждат и нов такъв.
Проблемът на всички тези добри намерения е, че си остават само в тази плоскост. Досега опитите да се координират институциите така, че да спазват законите и да постъпват справедливо не се оказаха особено успешни. Което говори само за едно – че за да се постигне процесът на спиране на деморализацията на българското общество, трябват дълбоки реформи във всички сфери, които засягат държавното управление. Когато една държава има всички механизми да защитава демократичните принципи, върху които е изградена, и го прави справедливо, тогава може да се говори за постигане на доверие в нея. А това може да се получи само при условие че гражданите поискат този процес и държат той да се случи.

Станете почитател на Класа