Ребусът със собствеността на Борисовата градина

Столичната община ще поиска да й се прехвърли за стопанисване Борисовата градина, съобщи вчера пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя добави, че с прехвърлянето общината ще може да инвестира повече средства в поддържането на парка, чиято собственост в момента е и държавна. Освен разходите, ще можем да имаме и приходи от заведенията в парка, тъй като в момента те не се събират от общината, допълни още кметът.
Това, че въпросът за собствеността на Борисовата градина - дали да е общинска или държавна, ще бъде решен най-сетне - е добра новина. Лошата е, че до тази развръзка трябваше да се стигне след трагичния инцидент в парка, при който бе убита млада жена. И при който стана ясно, че мястото за отдих не се поддържа добре, че осветлението е лошо, а охраната – малко. Както и че градината не е безопасна за късни разходки, защото не се знае кой дебне в храстите, а и няма кой да окаже помощ на гражданите, ако бъдат нападнати. А до това положение се е стигнало по всякакви причини, включително и от немърливост. Когато държавата и общината се водят собственици на парка, не е ясно кой какви задължения има и отговорността за това как изглежда това място се размива.
Добре е, след като се вземе решението чия собственост да е паркът, да се вземе и друго – да не се продават парчета от него. Под никакъв предлог.

Станете почитател на Класа