Защо българските емигранти не искат да се връщат

Над две трети от българите в Испания нямат намерение да се връщат у нас, сочат данните от проучване на Института за икономически изследвания на БАН.
Според същото проучване повечето наши сънародници в тази европейска страна съвсем не са аутсайдери, а се трудят здраво и придобиват нови автомобили, жилища и дори земеделска земя.
Тези по принцип положителни факти показват също, че със сигурност мрачното демографско състояние на нацията ни няма да се подобри скоро. Защото е логично да предположим, че ситуацията с нашите диаспори е подобна и в други европейски страни.
Очевидно е, че в близко време няма да можем да разчитаме на свеж прилив от завръщащи се наши емигранти в трудоспособна възраст. Не можем да разчитаме и на кой знае какви финансови постъпления от тях, защото повечето българи предпочитат да инвестират парите си в новата си „родина“.
Всичко това се дължи на много фактори, но най-вече на липсата на адекватна държавна политика за българите в чужбина. И е така от дълги години. Както за икономическите емигранти, така и за традиционните наши общности в страни като Украйна и Молдова. Съвсем друг е въпросът, че докато в Испания над 70% от българите карат чисто нови автомобили, у нас почти толкова процента се чудят ще могат ли да заредят гориво в старата си кола.
Всъщност изобщо не е необходимо да откриваме топлата вода. Държави с много по-големи национални диаспори в чужбина отдавна провеждат целенасочена политика и резултатите са налице. Просто трябва да вземем пример от тях.

Станете почитател на Класа