Паркирането в София – мисия (не)възможна

Паркирането в София излиза по-скъпо на месец, отколкото в Берлин, а на Балканите за паркинг повече от софиянци плащат само шофьорите в Атина и Белград. Това показват данните от международно проучване на Colliers.
От няколко години в София наистина се работи сериозно за решаването на транспортния проблем в града. Разширението на метрото например безспорно улесни живота на столичани. Само това обаче не е достатъчно, за да се реши напълно хаосът с трафика.
Необходима е цялостна концепция и дългосрочна стратегия, по които да се работи. Периодичното разширяване на синята зона например изобщо не решава проблема с паркирането. Напротив, често то дори има обратен ефект, защото булевардите с дълги редици от паркирали по тях автомобили стават по-тесни и по-трудно проходими.
Никой не казва например защо бе наета чуждестранната компания „Мот Макдоналд“, която направи концепция за решаване на проблема с трафика в града. Докладът на компанията дори не беше взет предвид, въпреки че за него се платиха сериозни средства. Подземните паркинги, които се изграждат с общински средства или на базата на публично-частното партньорство, също са крайно недостатъчни.
Факт е, че желание за справяне с движението и паркирането в София има. Единственото, което е необходимо проблемът да се реши и на практика, е малко повече организация.

Станете почитател на Класа