Темида прави гаф след гаф

Инспекторатът на ВСС предлага за дисциплинарно наказание новия председател на СГС Владимира Янева заради огромния брой просрочени наказателни дела, които тя забавила като редови съдия. С това скандалите около шефката на най-големия съд у нас станаха толкова много, че вече са трудни за броене.
Всъщност най-укоримо тук е поведението на ВСС, защото тази институция избра Янева на отговорния пост. От друга страна обаче, точно инспекторатът към ВСС установи, че скандално известната съдийка е сред рекордьорите в системата по забавени дела. Абсолютно противоречивото държане на ВСС очевидно говори за това, че в съвета едната ръка не знае какво прави другата.
Подобно нещо е недопустимо, защото и децата вече знаят, че едни от най-сериозните критики на Европейската комисия към нас са свързани именно с мудността на съдебната система. Същото, заради което съдия Янева задължително трябва да бъде наказана и не с порицание и глоба, а доста по-сериозно.
Съвсем друг е въпросът как Владимира Янева ще решава проблемите в най-големия съд у нас, след като и като редови съдия не се е справяла със задачите си. И трети е въпросът как тя ще успее да работи с колегите си след всички скандали и морални въпроси около нейната личност. Преди време например дори правосъдният министър Маргарита Попова заяви, че ако е на мястото на Владимира Янева, би подала оставка. Още по-тревожното е, че като че ли в системата на Темида това е някаква тенденция. Председателят на Съюза на съдиите у нас Мирослава Тодорова например също се оказа сред „отличниците“ по просрочени дела. Как тогава ВСС надзирава системата, е един дълбоко неясен въпрос.

Станете почитател на Класа