Скандалите не помагат на здравната система

Трима от най-глупавите хора в държавата са били министри на здравеопазването досега и трябва да се продължи в духа на промени, за да си намерим умника. Това заяви вчера пред БНР министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
Проблемите в здравния сектор наистина са много сериозни, но подобно „остроумие“ не ги решава. Напротив, то показва, че има дефицит на реални възможности да се ускорят реформите и известна склонност да се прехвърлят отговорности на предшествениците. Което не помага на никой.
Много сериозни например са въпросите, свързани с пациентите, които са настроени срещу лекарската гилдия. Както и фактът, че самите лекари са настроени срещу липсата на реални промени. А всичко това води дотам, че системата очевидно не работи добре.
Трябва да се спомене и за тази част от реформата, която накара в цели региони граждани да се вдигат на протести, за да защитят местните болници. Не по-малко притеснителен е и фактът, че отливът на медицински персонал от българските лечебни заведения продължава, заради което оставащите лекари и медицински сестри работят много повече и под много по-голям стрес.
На всички тези въпроси обаче управляващите това министерство все още не са успели да дадат смислен отговор. Може би, защото са прекалено заети, за да броят „глупавите хора“, които са заемали поста преди това. Подобна позиция обаче, която вероятно се възприема като признак на някаква духовитост, със сигурност няма да доведе до нищо умно в здравната система.

Станете почитател на Класа