Грижата за езика не е само в промяна на правилата

Нови правила за правописа в книжовния български език ще влязат в сила от 1 септември тази година, съобщават от Института по български език на БАН. В официалната кореспонденция например обръщението “Вие” ще се изписва с главна буква, независимо дали се отнася за един човек или за няколко.
Промените, които БАН предлага в езиковите правила, всъщност са дребни и незначителни и по никакъв начин не решават проблемите в българския език.
Лингвистите от БАН със сигурност имат много по-важни въпроси за решаване. Тревожен например е фактът, че не само учениците, но и образовани хора не познават добре правилата на книжовните норми. Още по-притеснително е, когато такива хора попаднат в медиите или са публични личности, които малко или много влияят на общественото мнение и на езиковата култура на българина.
Ето за това в БАН може би трябва да помислят за нова методология в изучаването на книжовните норми, така че неграмотността и непознаването на правилата на езика да се сведат до минимум. Съвсем друг е въпросът, че периодично у нас се говори, че трябва да има закон за защита на чистотата в българския език. Такива закони има в много държави по света. Това обаче е нещо, което трябва да свършат политиците – с помощта на лингвистите, разбира се.

Станете почитател на Класа