Кой как стопанисва конфискуваното имущество

Бившият хотел на скандално известния рапър Иван Главчев - Ванко 1, оценен за 810 502 лева на пловдивския булевард „Шести септември“, който беше отнет в полза на държавата, няма да се вади на публична продан, а ще се стопанисва от областната управа или общината. Такива били плановете, съобщи местният вестник „Марица“, позовавайки се на областния управител Иван Тотев.
Кичозната сграда със статуя на Исус Христос, монтирана на покрива като символа на Рио де Жанейро, е сред малкото имоти, които Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, доскоро известна като комисията „Кушлев“, успя да отнеме в полза на държавата за своето петгодишно съществуване. Само преди две седмици от неправителствената организация „Риск монитор“ констатираха, че въпросната комисия е силна в запорите, но не и в конфискацията. Освен това не умее да стопанисва добре имотите, които се рушат и стават непродаваеми. „Риск монитор“ казаха и още нещо, но явно никой не ги е чул. А то е, че в държавната хазна влиза минимален дял от отнетото имущество, защото често то е представено на държавната или общинска администрация.
Случаят с бизнес сградата на Главчеви, издигната като символ на грандоманията и парвенющината, потвърждава точно това. Да се чуди човек защо й е на пловдивската управа гордостта на Ванко 1. Не е ли по-добре да се опитат да я продадат и парите да влязат в хазната, какъвто беше и предварителният замисъл при създаването на комисията. Далеч по-добре е държавата и общината да спечелят от бившия имот на рапъра, отколкото да влизат в нови и излишни разходи. Вероятно в пловдивската управа са изчислили, но не е зле и да им се напомни, че луксозната 7-етажна сграда изисква сериозна поддръжка. И след време, когато стане ясно, че не може да поддържа имота, той ще бъде така занемарен, че едва ли лесно ще му се намери купувач.

Станете почитател на Класа