Кой ще събира глобите за къпане във фонтан?

Между 1000 и 5000 лева е глобата за влизане в който и да е софийски фонтан, предвидена от Столична община, припомниха от „Московска“ 33 вчера. На свой ред общината ще приведе всички фонтани според изискванията на европейските норми през 2013 година, съобщи вчера заместник-кметът на София Ирина Савина.
Подобни санкции звучат стряскащо на фона на инцидентите, които се случват със столичните шадравани. Преди години млад човек беше убит от ток във фонтана на пл. „Славейков“ и глобата за тази престъпна небрежност бе едва 1000 лв.
Всъщност под „привеждане с европейските норми“ общината разбира точно това – че помпите вече няма да са потопяеми (и заплашващи с токов удар), а фонтаните ще имат технически паспорти. Но това отдавна трябваше да се е случило, вместо да се отлага за 2013 г. - шест години след влизането ни в ЕС...
Освен това не става ясно как ще бъдат контролирани гражданите, решили да натопят в жегата ръцете си в шадраваните. Защото, за да има кой да ги глоби, трябва някой оторизиран общински пазител на реда да ги види. Това означава, че край всеки фонтан в столицата трябва да има общински полицай, което да дебне за нарушители. Което си е кауза пердута. Както междувпрочем и многото глоби, които общината прие, че трябва да събира, но така и не успява поради липса на човешки ресурс.

Станете почитател на Класа