Неочакваните ваканции на парламента станаха досадни

Трябва да бъдем честни и да си кажем, че в определени дни по време на предизборната кампания няма да се провеждат пленарни заседания, съобщи вчера председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя обаче не обясни какви точно са мотивите, заради които на депутатите ще им се „наложи“ да почиват в предизборната есен.
Парламентът е законодателната институция в страната и затова евентуалното му излизане в почивка заради предстоящия вот две в едно е, меко казано, странно. Още повече че и сега парламентарната трибуна се използва за политически престрелки и партийна агитация, а експертните спорове по съществото на даден законопроект са по-скоро изключение. Освен това депутатите започнаха работа едва наскоро, и то след дълга лятна ваканция, така че едва ли много са се преуморили.
Същественото тук не е, че народните представители трябва да работят като всички заети граждани на страната, за да заслужат заплатите си. По-същественото е, че предстои изключително важното за държавата гледане на Закона за държавния бюджет и не е редно парламентът да се глези с „неочаквана ваканция“ точно през есента. Самата Цецка Цачева обясни в началото на тази парламентарна сесия, че основният приоритет на Народното събрание през есента ще бъде изработването на няколко икономически закона. Не по-маловажно е и затягането на дисциплината в парламента, защото един куп важни законопроекти се отложиха във времето само заради липсата на кворум в пленарна зала.
За съжаление повечето депутати май приемат отговорната си професия, както я приема и средностатистическият българин – като „блага работа“ без много зор. А така реформи не се правят.

Станете почитател на Класа