В селските райони трябва да се работи по европейски

Има опасност България да загуби над половин милиард лева по програмите за развитие на селските райони заради неадекватната политика. Това заяви вчера кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин.
В думите на Калфин със сигурност има политически привкус заради предсрочно стартиралата предизборна кампания. В тях обаче има и доза истина.
В българското земеделие и в селските ни райони има проблеми, и те не са от вчера. Неслучайно няма и месец без фермерски протести, а животновъди и земеделци постоянно се оплакват, че еврофинансирането не стига до тях.
Подобна е ситуацията и в селските райони. Въпреки огромния туристически потенциал на малките ни планински общини например, те също трудно стигат до реализация на европейските програми и страдат от старите проблеми на прехода – разбита инфраструктура, лошо ниво на социалните услуги и демографски срив заради икономическата миграция. Всичко това се дължи на поредица от грешки, които допуснаха и продължават да допускат централната власт и общините.
Европейските ни партньори може и да не ни натякват постоянно за скандала „Калина Илиева“, но със сигурност не са забравили, че „специалист“ без диплома е разпределял парите за земеделци и животновъди у нас. Повечето малки общини пък не успяха да повишат капацитета си и да печелят европейски проекти, с които да се развиват. За това вина имат и правителствата, които вече три мандата не могат да опростят процедурите за кандидатстване по европрограми или най-малкото да обучат специалисти, които да работят наистина по „европейски“ в местните власти. Така в крайна сметка губят хората, защото вместо да се радват на нови инвестиции в населените си места, са принудени да живеят в бедни, изостанали райони.

Станете почитател на Класа