Дефицитът на справедливост задължително предизвиква реакция

Главният прокурор Борис Велчев разпореди вчера проверка на доходите на физическото лице Кирил Рашков, известен още като Цар Киро. И същевременно добави, че е невъзможно изселването на фамилията на ромския бос без неговото съгласие. Особеното в случая е, че тази закъсняла проверка не е по инициатива на държавата, която трябва да следи за имущество, придобито от незаконна дейност, и съответно да го конфискува, а под невиждан досега обществен натиск.
Нека подчертаем, че до проверка от НАП се стигна след поредица от кървави инциденти в Катуница. В събота близки на фамилията Рашкови прегазиха 19-годишно момче от български произход заради вражда, а друго момче почина по време на последващите протести от жителите на селото. Реакцията срещу безнаказаността на ромската фамилия не закъсня. Футболни фенове от страната и местни хора подпалиха палатите на ромския бос, който системно тероризира съселяните си, както се видя от многобройните репортажи от мястото на събитието.
И така отговорът на въпроса, защо се стигна до сблъсъците, е пределно ясен. Това не е проява на етническа омраза, както се опитват да изкарат някои НПО-та. Това е реакция на дългогодишната липса на справедливост. Ако правораздавателната система си беше на мястото, нямаше сега да се проверяват богатствата на Рашкови, които очевидно не са от трудови доходи. Те със сигурност щяха да бъдат конфискувани, защото е известно с какво се занимава фамилията – фалшив алкохол, кражби и пр. Ако Темида си беше свършила работата, Катуница нямаше да бъде показвана по телевизията като арена на сблъсъци.

Станете почитател на Класа