Необходима е последователна политика за осигуровките

При 32 от общо 80 икономически дейности е постигната договореност между социалните партньори за минималните осигурителни прагове през 2012 г., съобщиха вчера от БСК. Министър Тотю Младенов пък обяви, че правилното решение за минималните осигурителни прагове, които още не са договорени, е те да бъдат обсъдени в тристранната комисия.
Хората отдавна се умориха от „реформите“ в социалната сфера, които ни се представят кажи-речи всяка седмица. Тристранният съвет по принцип също е много добра инициатива, но за съжаление опитът е показал, че много от споразуменията, до които достигат партньорите, си остават само на хартия.
Истината е, че осигурителната ни система далеч не е идеална и от това страда както държавният бюджет, така и съвестните граждани, които искат да си плащат. Хаосът е голям, защото постоянно се подхвърлят някакви идеи, които после отпадат, а дори елементарното попълване на бланка от самоосигуряващите се у нас е равнозначно на стоическо висене по опашки.
Ако България не води последователна политика по отношение на осигуровките, финансовата ни система е обречена да е в постоянен риск. Точно затова и предложенията, които се обсъждат на тристранния съвет, трябва да бъдат предварително осмисляни от социалните партньори. И в крайна сметка да се стига до компромис в името на стабилността на държавата. Защото сега ситуацията е горе-долу такава – управляващите настояват на своето, синдикатите се дърпат и заплашват, а работодателите не са съгласни и с едните, и с другите. А по модела „орел, рак и щука“ осигурителна политика не се води.

Станете почитател на Класа