Време е МВР да осъществи реформите

МВР и занапред ще може да получава дарения, реши вчера парламентът, след като отхвърли предложението на Христо Бисеров от ДПС даренията да отпаднат като приходно перо.
В същото време според доклада „Гражданско наблюдение в полицията“ през 2010-2011 година силовото ведомство не е постигнало значими резултати в усилията си да се реформира (стр. 5).
Така въпреки огромния скандал, който породиха даренията за МВР, нещата остават по старому. А скандалът дойде заради сериозните подозрения, че лица със съмнителна репутация стават дарители на полицията, в замяна на което си осигуряват „униформен чадър“ и пълно спокойствие. През юли т.г. финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков каза, че даренията за МВР, направени от съмнителни лица, трябва да се връщат. Дянков дори допълни, че МВР е „ведомството с най-голям бюджет в държавата и има достатъчно пари, стига да се управляват правилно, което зависи от министъра“.
Месеци по-късно обаче виждаме, че няма воля „ведомството с най-голям бюджет“ да се откаже от даренията или поне нещата да се регламентират така, че това да става при строг граждански контрол. При това положение едва ли е чудно, че в редовните си доклади за България Европейската комисия ни потупва по рамото с общи думи и дипломатическа учтивост, а в критиките си експертите от Брюксел са убийствено конкретни. Много консервативни институции тръгнаха по пътя на реформите – най-яркият пример е армията. Време е това да направи и МВР.

Станете почитател на Класа