Разпускането на парламента е прецедент, който буди въпроси

Разпускането на парламента противоречи на Конституцията на страната, заяви вчера зам.-председателят на Коалиция за България Михаил Миков по повод предложението парламентът да излезе в извънредна предизборна ваканция от 12 до 21 октомври. Според Миков, „когато Народното събрание не упражнява парламентарен контрол, независимо от съображенията на депутатите, то не изпълнява функциите и съдържанието си по конституция”. Депутатът отбеляза, че през всички години при местни и президентски избори парламентът е заседавал.
Нормално е Цецка Цачева и Анастас Анастасов - вносителите от ГЕРБ на предложението за извънредна парламентарна ваканция – да имат своята логика и различни мотиви от опозицията. А именно – парламентарната трибуна да не се превръща в място за партийна пропаганда. Факт е обаче, че никога от 1989 г. насам българското Народно събрание не е прекъсвало нормалната си работа в навечерието на местни и президентски избори. И тъй като този прецедент на практика бе подкрепен само с гласовете на управляващото мнозинство, негова е и отговорността за прекъсването на нормалната законодателна дейност и парламентарен контрол върху правителството.
При тези избори има още един прецедент -18 депутати от мнозинството са кандидати за кметове. Неочакваната ваканция пряко ги подпомага, тъй като парламентарният правилник не им дава правото на неплатен отпуск за участие в предизборна кампания.
Тези обстоятелства закономерно будят въпроси, които с времето ще намерят своя отговор. Случилото се обаче дава и отговор на въпроса защо рейтингът на Народното събрание е рекордно нисък.

Станете почитател на Класа