Битката за "Общинска банка" май е обречена

Столичният общински съвет (СОС) даде вчера мандат на своите представители в „Общинска банка“ за това как и за какво да гласуват на общото събрание на трезора, насрочено за 14 октомври тази година (стр. 4). Целта е по този начин общината да направи крачка към връщането на банката под свой контрол.
Почти всеки месец СОС взема решения именно в тази посока – и така е вече няколко години, откакто общината загуби по скандален начин контрола над собствения си трезор. Ефект обаче няма. Дори опитите на управниците от „Московска“ 33 да свикат общото събрание на банката често се провалят, и то обикновено по съвсем формални, но неоспорими от гледна точка на регламента причини. Изводът е, че на думи и може би в желанията си столичната администрация наистина много си иска „Общинска банка“, но няма никакъв капацитет да предприеме реални мерки в тази посока. Сериозно доказателство за това е, че общинските фирми продължават да държат средствата си в трезора, който е общински само в името си, а де факто е частен. Съдружниците на общината в банката пък са съдружници само де юре, защото макар и никой от столичната управа да не го признава на глас, в трезора всъщност се води тиха война.
Общината дори няколко пъти заплашва съдружниците си със съд, но се отказа от съдебната битка, защото тя със сигурност ще се води поне 10-ина години, а победата в нея изобщо не е гарантирана. Борбата на СОС да си върне контрола над „Общинска банка“ много прилича на партия покер – с много блъфове на едро. С покер обаче можеш да спечелиш много пари, но не и банка.

Станете почитател на Класа