Е-правителството - добри намерения с безкрайно изпълнение

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски обяви, че най-големият търг за е-управление е предизвикал сериозен интерес сред представителите на бизнеса. Според предварителните данни след свързването на 20 основни регистъра ще се спестят 80 млн. лв. годишно. Това е много добра сума, стига да беше ясно кога ще бъде спестявана.
За въвеждането на електронни услуги в основните администрации се говори от години, а за съжаление все още не може да се каже, че те са действащи. От друга страна, икономиите са значителни, но инвестициите в различни елементи на е-правителството вече надхвърлят 300 млн. лева.
Обществото все още не е усетило ползите от електронните услуги, които администрацията предлага доста оскъдно и при това са труднодостъпни. Според плановете на ресорното ведомство към тях трябва да се включат и общините за по-голямо улеснение на гражданите до началото на 2013 г. Но пред постигането на тази цел има сериозен проблем, защото в част от страната няма интернет покритие. Препятствие пред е-управлението е и необходимостта от електронен подпис или идентификация. И тук проблемът е не само с инвестицията, която гражданите трябва да направят, а и с фирмите, които предлагат тази услуга. Така добрата идея за спестяване на време и нерви продължава с безкрайното си изпълнение.

Станете почитател на Класа