Само заради миньорската стачка ли поскъпва токът?

Ако стачката на миньорите в "Мини „Марица-изток" продължи по-дълго, електроенергията ще поскъпне с поне 10 на сто. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по време на редовно заседание на комисията вчера.
Ден по-рано енергийният министър Трайчо Трайков, без да се произнася по цените на тока, каза, че може да спре износът. Същия ден системният оператор пък съобщи, че износът е 900 мвт дневно, т.е. това е излишък в системата. И то при положение, че миньорите си търсят правата със стачка и не осигуряват въглища за централите.
В действителност обаче токът тази година - от 1 юли, ще поскъпне при всички случаи, най-малкото заради по-скъпата зелена енергия, твърдеше същият Семерджиев месеци наред. Сега се сети и че НЕК иска ( по същата причина) извънредно вдигане на цените на тока на едро с 4,5 на сто. По веригата до крайния потребител процентите ще достигнат 10, че и повече. Ако пък се спре износът на ток, резерви пак ще има. Затова е по-добре регулаторната комисия да си прави разчетите, без да противопоставя миньорите на всички останали.

Станете почитател на Класа