Зала „България“ - ябълка на раздора?!

Срам и позор! Най-авторитетната зала за класическа музика у нас става ябълка на раздора за класическите музиканти! Симфониците от БНР и „Класик ФМ“ застават срещу симфониците от филхармонията заради наеми и билети. Едва ли достолепната стара дама, тоест зала „България“, е виновна за този спор. Едва ли са виновни и самите музиканти, тези, които създават пиршество за душата с прекрасното си изкуство. И в радиооркестъра, и във филхармонията, и в „Класик ФМ“ те са едни и същи – Таланти с главна буква. Пред които слушателят може само да се преклони с възторг!
Виновни за скандала са ония, които стопанисват залата. Които допускат война между музикантите. Тяхно е задължението и отговорността да се замислят къде и какво слушат младите хора. Защо тийнейджъри и подрастващи не ходят на симфонични концерти, а пълнят чалга сборищата и примират за попфолка? Защо класическата музика е в ъгъла, изместена от псевдокултурните стойности на нашето време?
Час по скоро зала „България“, обновена и ремонтирана, трябва да стане равнодостъпна за всички творци на класическата музика. И за техните настоящи и бъдещи слушатели. Как ще стане това? Да отговори властта – премиер, министър на културата, кмет... Важното е да стане!

Станете почитател на Класа