МВР да си признае грешките

Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска вчера вътрешната комисия в парламента да разследва скандалния случай в Перник, при който заподозрян за убийството на 17-годишната Мирослава Николова се самоуби пред полицаи. Бившият вътрешен министър от БСП Михаил Миков пък предложи по този повод в Народното събрание да се създаде анкетна комисия.
Най-вероятно нито едно от двете предложения няма да бъде прието. Това обаче няма да заличи факта, че МВР, чиято основна цел е да се грижи за сигурността на всички граждани в страната, все по-често попада в парламентарните дебати като политическа разменна монета. За съжаление за това си има и сериозни основания, защото грешките и скандалите в силовото ведомство станаха много. За някои от тях дори вътрешният министър Цветан Цветанов призна, но това не е достатъчно. За хората остава усещането, че грешките в МВР сякаш съзнателно се омаловажават. А някои от тях, като нахълтването в дома на невинно семейство от Кърджали или снимките „за спомен“ с арестант, сякаш той е трофей, отстрелян по време на лов, бяха наистина много скандални. Толкова скандални, че в повечето страни по света щяха да доведат до лавина от оставки и уволнения. Не и у нас – тук обикновено се стига до предложения за съставяне на комисии, а истинският проблем се потулва от избухналите дребни политически интриги.
Затова и реформата в МВР куца – защото, за да тръгнеш към промени, първо трябва да признаеш слабостите си и да поемеш отговорност за тях.

Станете почитател на Класа