Всяка компания със свой туроператор

Туроператорите, които работят предимно с корпоративни клиенти, ще влязат в сериозна криза тази година. Причината са поправките в Закона за ДДС, според които те вече ще плащат 20 на сто данък, а не както досега 9 на сто. Според финансовото ведомство това било препоръка на Еврокомисията и тя била продиктувана от съображения за равнопоставеност.
Всъщност благородните намерения по отношение на туроператорите най-вероятно ще бъдат осуетени. Първо, защото искат или не, платец на данъка от 20 на сто ще е само и единствено туроператорът, а не крайният клиент. Дори и това да не промени кой знае колко отношението на агенциите към компаниите, те пак ще имат интерес сами да си организират семинара, бизнес срещата или тийм билдинга, просто за по-сигурно.
Така негативният ефект ще се мултиплицира - когато туристическата агенция обслужва групи с туристи, плаща 9 на сто данък, ако обаче организацията е по мероприятие на дадена фирма - плаща 20 на сто ДДС. А тъкмо бизнес туризмът е набрал скорост през 2011 година.
Резултатите от подобна постановка на нещата може да са три: залез на корпоративните мероприятия извън офиса, или всяка фирма със своя мини туристическа агенция, или кръстоска между двете.

Станете почитател на Класа