"Газова криза 2" ни се размина на косъм, засега

България бе на път да навлезе в нова газова криза, отново предизвикана след спор между Русия и Украйна. Това заедно със студеното време навън доведе до спад в доставките на гориво по единствената ни входяща тръба. И ако бяха прекратени напълно доставките, пак щеше да се наложи в най-големия студ да се топлим с електроенергия, а топлофикациите да се опитват да работят с мазут.
За да не се случва това, е необходимо да си доставяме природен газ поне от още един източник. За диверсификацията у нас се говори по-сериозно от 2009 г., но проектите все още не са реализирани. От уволненото вече ръководство на Българския енергиен холдинг ни уверяваха как през 2012 г. ще има доставки от Гърция. За момента този срок е отложен за края на 2014-а, а през следващата година се надяваме да заработи връзката с Румъния. От 2010 г. пък си говорим за доставки на природен газ от българско находище край Девенци и все още няма яснота кога този проект ще се осъществи.
Проекти имаме много... на хартия, но не и реализирани. А с такава несигурност при доставките и скъп вносен газ, няма как да се накара индустрията да работи, а още по-малко да се привличат нови инвеститори.

Станете почитател на Класа