Докога с критични доклади за съдебната система?

Поредният технически междинен доклад на ЕК за състоянието на правосъдието и вътрешния ред у нас отново е негативен. И отново ни критикуват заради познати неща, а именно - липсата на напредък в борбата с корупцията, начина на функциониране на ВСС, скандалните назначения в съдебната система и слабата работа на полицията по отношение на събиране на доказателства.
Този факт би трябвало да кара отговорните институции у нас да се срамуват, защото е нормално да изпитват точно такива чувства. Когато повтаряш един и същи клас пет години (ние сме членове на ЕС от 2007 г.) и няма никакъв напредък в развитието, това означава две неща. Или че няма желание да се изпълнят условията, или че има някакви по-сериозни проблеми.
Очевидно е, че на властта й е крайно неприятно да я критикуват по този начин. И за да не изпита същите негативни чувства след шест месеца, когато ще е готов политическият доклад на ЕК, трябва да си направи реформите. Да направи работата на ВСС прозрачна, да регулира отношенията между МВР и съда, да накара системата да заработи, за да не се стига до момента, в който отново България ще бъде оставена на позорната скамейка на слабите.
За такива действия единственото, от което има нужда, е силна политическа воля, придружена със съответните бързи и решителни действия.

Станете почитател на Класа