Корупцията ни прати в Камбоджа

72% от българите не виждат смисъл да подават сигнали за корупция, съобщиха вчера от асоциация „Прозрачност без граници“.
Според международно изследване, проведено в 69 страни по света, България е единствената държава от Европейския съюз (ЕС), в която хората определят съдебната система като най-корумпираната институция. Така страната ни се нарежда до страни като Камбоджа, Грузия и Монголия, в които гражданите виждат същия проблем. Близо 10% от българите не биха сигнализирали за корупция заради страх от репресии. Такъв страх обаче не съществува в нито една от страните - членки на ЕС.
Статистиката е толкова красноречива, че сама по себе си дава доста отговори. Неслучайно чуждестранните партньори често ни критикуват заради корупционните практики у нас. Очевидно е, че няма категорична политическа воля в нито едно от правителствата през последните 20 години, което да предприеме сериозни реформи в съдебната система например. За съжаление „реформите“ в институциите, които трябва да борят корупцията и престъпността в страната, обикновено се изчерпват с политически назначения на ключови постове. Затова, разбира се, вина има и мисленето на обикновения българин, който громи политиците за всичките им грехове, но безскрупулно подмята двайсетолевка на пътния полицай. Дори онеправданите пациенти предпочитат да „дадат нещо“ на лекаря, за да бъдат прегледани „като хората“. Ясно е, че за ограничаването на този общочовешки феномен е нужно време. И желание също.

Станете почитател на Класа