Блумбърг: България пикае срещу вятъра

Естествено, американската информационна агенция не се изразява толкова директно и откровено, но смисълът на казаното и показаното е точно такъв, особено що се отнася до избора на първоизточници за производство на електроенергия.

За начало ще ви покажа една от няколкото инфографики от статията (за по-добър преглед и прочит кликайте с мишката върху снимката, ако трябва и втори път):

 

 

Преди пет години, през 2014-та г., най-евтината електроенергия в България се е произвеждала от въглища, а през настоящата 2019-та – от природен газ. Последното твърдение на агенция Блумбърг ми изглежда някаква грешка. Причината за това е, че освен ТЕЦ “Варна”, на Ахмед Доган, не знам друга инсталация за производство на ток от природен газ, а нейният капацитет е нищожно малък, за сега. Едва около 5% от капацитета на АЕЦ “Козлодуй”, примерно.

 

 

 

 

По-интересни са сините колони и как страните преливат от кафяво към синьо? България не е сред печелившите, защото предпочита да “инвестира” в старо желязо, за “нова” АЕЦ. От 2012-та до сега страната почти нищо не е изградила ново при слънчевите и вятърните инсталации, а даде милиарди на руснаците за старото желязо. Абсолютно съзнателно и нарочно, в ущърб на народа.

Ето и заглавието на статията, в случай че някой иска да си я намери и прочете по-детайлно:

 

 

Долното кратко и свежо видео, от преди няколко седмици, хвърля светлина върху това, чии завети и съвети обслужва (из)родната политико-медийно-енерГЕПИйна мафия.

 

Георги Котев

 

Станете почитател на Класа