"Не сме расисти, обаче..."

"Не сме расисти, обаче..."
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    17.10.2019
  • Сподели:

Да хвърляш банани по чернокожи футболисти на Националния стадион "Васил Левски" струва между 1000 и 2000 лева. Да развяваш транспаранти с надпис "Кажи ДА на расизма" пред камерите на световни медии - също. Ако вдигаш хитлеристки салюти по трибуните или нахлуеш на терена с маска на лицето, ценоразписът по закон не се променя.

При рецидив паричната глоба просто се увеличава, с великодушна добавка в размер на 60-140 часа обществено полезен труд и забрана за посещение на спортни срещи за 3-5 години. Последното наказание не е нищо повече от любезна препоръка, доколкото очевидно никой не следи за изпълнението му.

Ако някой се чуди каква е причината за тази снизходителност на службите пред футболните хулигани, достатъчно е да си свери часовника по този на Красимир Каракачанов. Веднага ще разбере що за "философия" се изповядва на най-високо политическо ниво по отношение на фашизирането на най-популярния български спорт.

На въпрос дали би подкрепил по-строги наказания при провокации като онези от мача България-Англия, Каракачанов се подсети, че искал разширяване на санкциите не само срещу ултрасите, а срещу "всички нарушители" - включително срещу организаторите на граждански протести, които "затварят кръстовища и спират икономическото развитие на цели региони" с "умни и красиви" природозащитни демонстрации.

"Не е ли едно и също? За вас не е, но за мен е.Едните нарушават закона, и другите нарушават закона. За едните искаме по-строги мерки, а за другите - не. Едните, защото не са расисти, могат да запушат София и да чакаме с часове. Почнем ли да разделяме закона на морален и неморален, няма закон", обяви докторът по юридически науки от ЮЗУ и вицепремиер с ресор "Обществен ред и сигурност".

Да приравниш конституционното право на мирно гражданско събиране към публичното разпалване на расова омраза, е полет на фантазията, пред който публиката немее.

Доближава се по иновативност само с авторската стратегия на Каракачанов за държавно-финансирани аборти за многодетни ромски майки или идеята на коалиционните му партньори за депортиране на цигански семейства в резервати.

Всъщност законът гласи, че гражданите не могат да бъдат преследвани и наказвани за организиране и участие в събрания, митинги и манифестации и за изразените от тях мнения, възгледи и становища, освен ако това съставлява престъпление или друго правонарушение.

Изрична забрана за провеждане на протести има само в тъмните часове на денонощието и в ограничени зони за сигурност около сградите на Народното събрание, Президентството, Министерски съвет или военни обекти.

Дори прочутият закон за защита от шума (гордостта на Валери Симеонов) не се прилага при нечие неудобство от децибелите на граждански протести.

За сметка на това, проповядването на фашистка и друга антидемократична идеология е престъпление според Наказателния кодекс.

Подбуждането към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 4 години и глоба.

Сами открийте разликите между декларативната строгост на НК и практическата безнаказаност срещу агитки, водени от хора с прякори от сорта на "Хитлера". Когато самият Каракачанов признава, че по трибуните се виждат "познати" лица на наркодилъри, би трябвало да си припомни, че собствената му администрация носи отговорност за това грозно унижение.

По закон МВР би трябвало да поддържа актуален Единен регистър на футболните хулигани, а не да проспива всяка следваща лумпениада, докато скандалът не стане международен. Уви, дори когато млада служителка на полицията едва не загуби окото си след удар с бомбичка през 2018 г., службите пак не се събудиха от кататонен ступор.

От години охраната на футболните стадиони е делегирана в ръцете на ю-nazi от агитките, които са способни на чудеса от храброст срещу съответното заплащане. Чудеса, в лошия смисъл на думата - от събличане до голо на треньора на собствения си отбор (справка: Ивайло Петев), до комплектоване на ударни групи за саморазправа (справка: произволна предизборна акция "Респект" из гетата).

Да, българинът е толерантен човек. Толкова е толерантен, че е готов да търпи подигравки на всеки терен. Готов е да се откаже от любимата си игра заради окупирането й от корумпирана номенклатура и групировки. Готов е да се примири с овластяването на хора, които "не са расисти, обаче...".

Честна игра отдавна няма, но тежко на всички, ако и законността я последва.

Станете почитател на Класа