Изгонването на Гергов: Отстреля ли Нинова последния "враг с партиен билет"

Изгонването на Гергов: Отстреля ли Нинова последния "враг с партиен билет"
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    09.01.2021
  • Сподели:

С оглед на задаващите се след няколко месеца избори, решението на ръководството на БСП да изгони от партията един от най-утвърдените си областни ръководители - бизнесмена Георги Гергов - определено изглежда странно.

 

Докато останалите партии се настройват за изброен режим, голямата новина, идваща от "Позитано" 20, е за вътрешни крамоли и отстраняването на богатия бизнесмен, собственик на Пловдивския панаир.

 

В петък протест от недоволни пловдивски социалисти влезе в централата на партията, а противоречиви мнения "за" и "против" този ход изпълниха новинарския поток.

 

"Тук сме, за да внесем позицията на Градския съвет на БСП срещу решението на Изпълнителното бюро, което е противоуставно, за освобождаването на Георги Гергов като член на партията", заяви Георги Търновалийски от БСП Пловдив.

 

"Георги Гергов е член в Пловдив, вече не е член на Националния съвет и той не може да го изключва. Не може човек, който заявява, че ще работи по устава, според правилата и законите и да иска да управлява тази държава, тежко да потъпква собствения си устав", каза още Търновалийски.

 

Той коментира, че има няколко причини за изключването на бизнесмена от партията, като една от тях била, че е независим, не се поддава на влиянието на централното ръководство и има собствено мнение.

"Георги Гергов е и руски консул и подозирам, че тук също има някаква причина, но това е една друга голяма тема", допълни още Търновалийски.

 

Междувременно зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски контрира протестиращите, призовавайки ги да изразят недоволство пред централата на ГЕРБ, където, по думите му, имало действителни поводи за протести.

 

"Казусът "Георги Гергов" от дълго време е в центъра на вниманието в централата на БСП, в Националния съвет. В контролната комисия са постъпвали множество жалби през годините относно дейността на Гергов като председател на градската и областната организации в Пловдив", коментира той пред сутрешния блок на bTV.

 

Свиленски изтъкна, че има много социалисти в пловдивската организация, които не приемат тя да бъде съпричастна на някакви процеси, които са извън целите на БСП и има сериозно брожение срещу Гергов в самия Пловдив.

 

Той също така даде уверения, че при изключването на Гергов са били спазени всички изисквания според устава на партията. В акта на решението и препоръката на Изпълнителното бюро Свиленски не виждал междуличностни разчиствания на сметки, а обективна позиция.

 

По-интересен удар към ръководството на БСП обаче дойде от страна на кмета на Перник Станислав Владимиров. Именно той беше една от големите гордости на социалистите на последните местни избори, след като успя да победи дългогодишния кмет от ГЕРБ Вяра Церовска.

 

Сега обаче той разкритикува партийното ръководство, обвинявайки го в "разчистване на някакви лични сметки", което по думите му е "изключително жалко" да се случва точно преди изборите.

В студиото на БНТ Владимиров предупреди, че това вещае много тежка катастрофа на парламентарните избори и за този извод не е нужно да си "някакъв голям гадател".

 

Той определи партийния лидер Корнелия Нинова като "много агресивна, злобна и първосигнална жена, която не търпи критика и чуждо мнение", а също така и "идейно и организационно неподготвена".

 

Като пример за последното кметът на Перник даде идеята на Нинова за назначаването на 31 координатори.

"Много отдавна диалогът с нея е прекъснат и не по моя вина. Георги Гергов беше фасадата и тази жена се оказа изключително отмъстителна и злобна жена", допълни Владимиров.

 

Той заяви, че не знае дали Нинова е печелила избори срещу ГЕРБ, но е ясно, че тя мрази хората, спечелили избори срещу ГЕРБ. Неговият корен е прекалено дълбок в БСП, за да може една жена като Корнелия Нинова да го изключи от партията.

 

Но къде можем да открием причините за отстраняването на Георги Гергов от БСП? 

 

Официалнията аргумент за изгонването му от партията, посочен от ръководство на социалистите, е "грубо нарушение на уставните норми, касаещи задълженията на партийните членове", а незабавният повод е "противоуставно свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив".

 

Въпросното проблемно заседание се е случило през ноември миналата година, като на него за нов областен председател е избран близкия до Гергов Атанас Петков. Изборът му обаче е предизвикал редица жалби от пловдивски социалисти, като впоследствие и вотът, и самото заседание бяха обявени за нелегитимни от Общопартийната комисия на партията.

 

С това ръководството на БСП видя шанс за действия срещу Гергов, като депутатът и зам.-председател на партията Кристиан Вигенин състави вътрешнопартийна работна група, която да разследва и да изготви доклад по казуса с нелегитимния избор на областен председател.

 

Работната група е проучила как стоят нещата цялостно с организационното състояние на пловдивската организация на партията, като за целта е провела множество разговори с членове. Сега докладът на Вигенин послужи и като база за изгонването на бизнесмена, като спрямо него са повдигнати обвинения в "уронване на престижа на партията" и "грубо нарушение на уставните норми".

 

Още през декември Гергов предприе крачки за изграждането на своята защита. Първо самият той се оттегли от Националния съвет на БСП, където е член по право като председател на БСП за Пловдив.

 

Тогава той се оплака от "реваншизма и всички останали неща, които се случват в партията" под сегашното ѝ ръководство. Междувременно пък Градският съвет на партията в Пловдив официално взе решение да "снеме доверието си" от Изпълнителното бюро на БСП с мотива, че оттам имат "Гьобелсов подход" за ръководене.

"В годината на два важни избора това поведение гарантира поредна загуба за БСП, което е предателство към традициите и принципите на 130-годишната ни история", се казва още в мотивите за решението на пловдивската структура.

 

Любопитен факт в случая обаче е, че макар да контролира ръководството на БСП в Пловдив и по места в областта, по-голямата част от членската маса очевидно подкрепя Нинова. Или поне това показват резултатите от вота за партиен лидер миналата година.

 

Тогава, макар Гергов да беше сред най-големите критици на Корнелия Нинова и официално да подкрепяше един от опонентите ѝ - Кирил Добрев, 84% от регистрираните партийни членове в областта гласуваха именно за нея. При това въпреки опитите на Гергов да бойкотира вота като цяло, както пише "Капитал", позовавайки се на свой източници в кампанията на Добрев.

 

От партийното ръководство наблегнаха и на това, че от години има жалби срещу бизнесмена от пловдивски социалисти заради "сериозните манипулации, фалшификации и злоупотреби", както и в това, че той управлявал местните структури с "мутренски похвати".

 

Но ако тези жалби са от години, какво тогава е спирало ръководството на социалистите да действат досега?

 

Тежкият конфликт между бизнесмена и партийния лидер трае от години - малко след избора на Нинова за шеф на партията. Тогава Гергов беше един от кандидатите за поста, но в крайна сметка пред журналисти обяви публичната си подкрепа за нея - нещо, за което бързо съжали.

 

Разривът помежду им започна, още в първите месеци на нейното лидерство, когато тя представи пакет от структурните си реформи в партията, насочени към отнемане на властта на т.нар. "партийна аристокрация" - старите лица на БСП, които по думите ѝ тогава блокираха възхода на партията.

 

Ограничавайки възможността за мандати в парламента, тя лиши редица ключови хора в партията от възможност да се завърнат на депутатските банки, което оформи и първия ешелон от вътрешната съпротива. И макар много от тези фигури като Михаил Миков, Атанас Мерджанов и т.н. бяха изтикани от партийното ръководство, Гергов и кръга около него все пак успяха да запазят властта си в партията.

 

Само за да дойдат 2017 г. и скандалът, станал известен като "ЦУМгейт", по името на сградата, залепена за Министерския съвет, която е собственост именно на Гергов.

 

Тогава там се проведе среща между издателя на вестник "Сега" Сашо Дончев и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров заради натиск от страна на втория върху първия. Изтекли записи от нея поставиха пловдивския бизнесмен като третото лице на срещата в ролята му на домакин.

 

Това отприщи сериозни критики от страна водещи фигури в БСП спрямо Гергов и обвинения, че е "част от задкулисието" в страната. "ЦУМгейт" се оказа и достатъчна причина бизнесменът да бъде изгонен от Изпълнителното бюро на партията.

 

"Аз съм партиен човек повече от 40 години и си оставам такъв", коментира той тогава на фона на новината за отстраняването му.

 

Междувременно Корнелия Нинова не се свенеше да отправя през медиите обвинения към Гергов за това, че е "твърде близък" с ГЕРБ и участва в редица сделки с тях, включително и покрай скандала с "Дупката" във Варна, която община Варна откупи от Гергов за 43 млн. лева.

 

Допълнителна ескалация между двамата дойде и покрай прекия вот за председател на партията, организиран през септември миналата година. Тогава Гергов вложи много ресурси в това Нинова да загуби или поне да не спечели. Ако процентът на избирателна активност беше паднал под 50 на сто, тогава в ръцете на Националния съвет беше да реши кой да е следващият лидер.

 

Нинова обаче успя да стимулира достатъчно социалисти да излязат и да гласуват, а тя самата събра 81% от вота, разбивайки по този начин надеждите на вътрешната опозиция за промяна. Нещо повече - на изборите тогава в тясното ръководство на партията влязоха близки до нея хора, като тя си осигури контрола върху Изпълнителното бюро и Общопартийната контролна комисия.

 

Оттам нататък, за Нинова, която редовно е обвинявана от съпартийците си в авторитарен подход в управлението на БСП, пътят към разчистване на вътрешната опозиция остана отворен.

 

Едно е сигурно обаче сега - в предизборна обстановка, независимо действията на Гергов, подобен ход ще отслаби БСП с гласове, които Гергов, вече не като партиен член, може да разпилее в други посоки.

 

Предвид близкото приятелство между него и лидера на АБВ Румен Петков (поне в миналото) е много възможно тази формация от отцепници от БСП в един момент да преживее интересен възход в представянето си в Пловдив.

Дали обаче това ще се случи на практика и дали наистина песента на пловдивския бизнесмен в БСП е изпята, ще се види през следващите няколко месеца.

Да изключиш милионер от партията… Или да спукаш цирей?

 

 

Щели да изключват милионера Георги Гергов от БСП. Медии и коментатори даже го жалят – в БСП извършвали чистка и т. н.

 

Що го жалят? То не е като едно време да те изключат от БКП. Може да са му направили добро. Сега БСП не е единствената партия. Може да иде в друга. Може да си направи сам партия, като Цецо Цветанов, на когото Борисов посочи вратата – обяви, че не е част от ГЕРБ още преди той да напусне. Без решение на ръководството на партията – Бойко каза е достатъчно.

 

Сега Гергов го сготвили в Националния съвет на БСП, събрали достатъчно подписи да го изключат. Чашата преляла, като си организирал някакво областно заседание на БСП, с разни манипулации, подписи да изберат правилните хора – нямат значение подробностите, БСП да си се оправят.

 

Но Гергов е емблематичен за българската политика.

 

„Той е цирей, който трябваше да бъде спукан”, коментираха от години привърженици на тази партия. И не само на тази.

Знаменателна за управленския модел в България ще остане организираната от Гергов среща между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Цацаров. На тази среща Цацаров притиска Дончев да си гледа „хубавия бизнес” и да не подкрепя опозиционна телевизия. Винаги могат да му извадят една папка. Среща, която дръпва завесата пред онова, което наричат задкулисие и олигархия – главен прокурор, очевидно в комбина с премиера, защитава партията му на власт, като оказва натиск върху бизнесмен, за когото (погрешно) смята, че финансира телевизия. И посредникът е Гергов – един от олигарсите, по съвместителство и от опозиционната партия, който има топла връзка с Цацаров, бивш пловдивски съдия…

 

В Пловдив му викат Герголан – по героя от детската приказка, който плаши децата и прибира непослушните в голяма торба. Пловдивският Герголан дали деца, но нещо прибира, за да му лепнат този прякор.

 

По-известен е обаче като Свинаря. Направил първият милион от свине, бил шеф на свинекомплекс от соца, свинете някъде се затрили, ама дошъл фураж от чужбина, пък после взел едни милиони от Агенцията за чуждестранна помощ, завъдил свине, ама не върнал парите – така твърдят хора от ръководството на агенцията. И ревизионен акт от онова време има, в който са описани нарушения (виж тук).

 

Това е олигархът Георги Гергов, един от едрите бизнесмени в България, пловдивски чорбаджия, който със сложна схема, в която са набъркани и общината, и правителството, лапна Пловдивския панаир. Години наред в Пловдив умуваха за някаква стратегия за приватизация на панаира, да го обвържат с Лайпцигския и т. н. И накрая – хоп – на Герголан.

 

 

 

Същият купи и сградата на ЦУМ, залепена за Министерския съвет. И понеже държавата е скудоумна, първо я приватизира, мина през двама собственици, после я купи Свинаря, искаше да я продаде пак на държавата, ама да си вземе парите, както той самият се изрази. И уж продаде ЦУМ, пък се оказа, че пак е негов. Както и ЦУМ-Варна, където държавата отпусна на общината 43 млн. лева да го купи от Гергов, заедно с 3 декара, наричани от варненци Дупката. Тогава наблюдатели коментираха, че ГЕРБ спосорира по този начин Гергов да поддържа крило в БСП, с което да сътрудничат, и да клати враждебното ръководство.

 

През годините много журналисти са се опитвали да опишат бизнеса на Гергов. Няма смисъл – това е една безкрайна поредица от апортни вноски, схеми, сделки, превъртяни пари, хотели, имоти, и т .н.

 

Днес комичното е, че от медии и коментатори, които натъртваха, че Гегров е олигарх и милионер, пък е в ръководството на социалистическа партия, сега се чува, че някак същата партия е крива, че го изключва. А да не са луди да го държат? Те с голямо закъснение го изхвърлят, много дълго търпяха да ги компрометира.

 

И той е от значение ke само за тази партия. Добра новина е, че такъв ще отпадне от политиката. Ако не го вземе друга партия…

 

Той може да стане клиент и на прокуратурата, но тя разследва (или заплашва задкулисно) само избрани олигарси, а него подминава.

 
 

Станете почитател на Класа