Има ли бъдеще АЕЦ "Козлодуй" с малки модулни реактори?

Има ли бъдеще АЕЦ "Козлодуй" с малки модулни реактори?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.10.2021
  • Сподели:

Ядрената енергетика ще бъде доминираща в близкото бъдеще и България трябва да заложи и развива този сектор за своята енергийна независимост. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Йордан Йорданов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

 

Бъдещето на централата е в малките модулни реактори и макар първоначалните капиталови вложения да са много големи, цената на произвежданата енергия постоянно намалява с експлоатацията, смята той.

 

"Ядрената енергетика трябва да продължи да се развива в рамките на АЕЦ "Козлодуй", защото там ще бъде по-евтина и по-бързо може да се построи. Централата вече има сключен договор за малък модулен реактор", съобщи експертът.

 

По думите му модулните реактори, които използват отработено ядрено гориво, имат мощност от 50 MwH-100 MwH,  не работят на високи параметри и произвеждат евтин ток. Според  Йорданов те също така могат да захранват отделни райони.

 

Франция, България и още осем страни от ЕС излязоха с обща инициатива в подкрепа на ядрената енергия през уикенда, тъй като според тях, тя ще играя важна роля в борбата срещу глобалното затопляне. 

 

„Позициите на страни като Германия срещу ядрената енергетика в ЕС са предимно политически, каквото е било и решението на България да спре малките реактори на АЕЦ "Козлодуй", коментира още Йорданов. Той напомни, че Германия, под натиска на Зелените, е заложила на газ и газови централи, за което построиха и тръбопроводите "Северен поток". 

 

"Не можеш да закриваш ядрени реактори, а в същия момент да купуваш ядрена енергия. Ядрената енергетика ще бъде доминираща в следващите 50 години и се прогнозира да се удвои до 2050 г.", каза Йорданов, но уточни че тя трябва да бъде "безопасна и надеждна".

 

Според него, частният сектор не може да гарантира добре безопасността на ядрените централи, както се е видяло от случилото в японската централа край Фукушима, и държавата "трябва да стои зад всеки един реактор и всяка една централа, за да следи за спазването на правилата".

 

В коментар за енергийната система на България, Йорданов заяви, че централите работят надеждно и системата е стабилна. "Следващото правителство трябва да започне да строи заместващи мощности на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ "Козлодуй", за да продължи животът на ТЕЦ-те, но с нови и по-екологични горива“, допълни той.

 

Като сериозен проблем Йорданов посочи факта, че България няма енергийна стратегия, която да казва в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план какво се прави.

 

 

Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Станете почитател на Класа