Братя Галеви - тест за съдебната система

Кюстендилският окръжен съд даде вчера ход на делото срещу дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като братя Галеви. Срещу доскорошните кандидат-депутати са повдигнати обвинения в рекет, изнудване, побой и ред други престъпления, за които законът предвижда ефективни присъди.
Делото срещу колоритните „братя“ всъщност се явява един от най-сериозните тестове за работата на прокуратурата и съдебната система. Още преди началото на мандата си премиерът Бойко Борисов даде пълното си доверие на главния прокурор Борис Велчев, но то не е безгранично. Най-авторитетните европейски медии също отделиха сериозно внимание на опитите на братя Галеви за „политическа кариера“, а гражданите на уж бунтовна Дупница мълчат плахо само при споменаването на имената им. Затова и процесът срещу тях със сигурност ще отговори на няколко особено важни въпроса. Като например дали съдебната ни система ще намери най-сетне сили да се справи бързо и ефективно с някое от т.нар. знакови дела.
А ако делото срещу братя Галеви се проточи безкрайно, както вече свикнахме с всички процеси, към които има засилен обществен интерес, това ще е много ясен индикатор, че промените в Наказателния кодекс и съдебната система като цяло са неотложни. Защото хитростите, с които сега престъпниците отлагат или дори избягват полагащото им се наказание, вече втръснаха на всички. И на нас, и на европейските ни партньори.

Станете почитател на Класа