Рано се започна с конфликтите на интереси

Лидерът на РЗС Яне Янев и депутатите от парламентарната му група напуснаха вчера пленарна зала, защото видяха конфликт на интереси в гласуван закон. Янев обеща, че ще подкрепя ГЕРБ в срока, който даде – 6 месеца, но няма да гласува нормативни текстове, за които има съмнения за лобизъм. Кой прав, кой крив, е въпрос на гледна точка, но в случая има нещо, което не бива да се подминава – общественото доверие.
Това не е първият случай, в който новото мнозинство в парламента получава обвинения в конфликт на интереси. През август то започна законодателната си дейност със сериозен гаф. Правната комисия, чийто шеф е Искра Федосова, доскоро нотариус в Монтана, наложи законова промяна, с която разреши на нотариусите депутати да задържат канторите си и те да продължат своето съществуване. Промяната доведе дотам депутати от ГЕРБ да бъдат обвинени в лобизъм.
Много е важно подобни съмнения да не се допускат, защото партията на Бойко Борисов бе избрана от гражданите, за да се пребори с конфликта на интереси, корупцията и престъпността. И не говори добре за политическата ни система, ако общественото доверие бъде подкопавано с недомислени действия.

Станете почитател на Класа