Фандъкова като самотен воин

Ако извънредните избори за кмет на София бяха днес, кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова щеше да спечели без конкуренция. Това показва проучване на Центъра за анализ и маркетинг, според което за Фандъкова биха гласували 47,8% от столичани с право на глас, а основният й опонент Георги Кадиев от БСП би получил 11,2% от гласовете. В още по-незавидно положение са партиите от старата десница, които доскоро с гордост наричаха София „син град“. СДС и ДСБ подкрепят кандидата на премиера Борисов, въпреки че едва ли Фандъкова има нужда от това – ако имаха свои представители в кметската надпревара, СДС и ДСБ биха получили съответно 3,8% и 1,9% от гласовете.
За пръв път от много години насам битката за кметския пост в столицата ще е толкова безинтересна и предизвестена. По-всичко личи, че е твърде възможно дори да не се стигне до балотаж. Десните дадоха София без бой, а социалистите тръгват с настроението, че са обречени на неуспех. Червеният кандидат Георги Кадиев сам каза преди дни, че не си дава големи шансове, а студената война между него и партийния лидер Сергей Станишев определено обърква дори твърдия електорат на БСП.
Политиците и социолозите често сравняват политическата надпревара по време на избори с футболен мач. Само че в спорта дори скромните отбори излизат срещу силните с амбиция за достойна игра и с надежда за чудо. Срещу отбора на Йорданка Фандъкова никой не очаква чудо, а СДС и ДСБ дори не излязоха на терена. Очевидно е, че традиционните партии на прехода страдат от сериозна липса на доверие. Най-добре е те самите да си направят изводите за това.

Станете почитател на Класа