Другарю Р.Овч., така ли ни работиш бе?

Вчера златната кокошка на Р.Овч. АЕЦ „Козлодуй“ снесе първата за 2017-та г. оферта ПРОДАВАМ електроенергия, за идния месец март и по-голямата част от април.

Това се случва, независимо от факта, че Българска (не)зависима енергийна борса вече от месеци провежда търгове за дългосрочни двустранни договори и всички подобни сделки би следвало да минават през нея.

Но не и тези, които пълнят джобовете на политико-енерГЕПИйната мафия, чийто виден представител и защитник е другарят Р.Овч.

Появилата се вчера на сайта на АЕЦ-а оферта ни дава прекрасна възможност да се хвърли малко светлина върху механизма на измамата, който ни устройват на всички нас.

Ще се опитам да ви го покажа на една-единствена снимка, която изглежда ето така,

(за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху нея):

 

На снимката е показанатаблица, за резултатите от проведените търгове на борсата, за дългосрочни двустранни договори, по дати, предлагани товари (респективно – количества), постигнати цени, периоди на доставката и участвали фирми. В долния край на таблицата, между два от търговете на борсата, проведени на 3-ти и 8-ми февруари 2017-та г., в синя рамка, поставих вчерашната оферта на АЕЦ „Козлодуй“. Нарочно поставих офертата на АЕЦ-а така, че да не се губи съществена информация, освен имената на няколко фирми.

В горния край на таблицата оградих в червена рамка резултата от проведен търг на борсата, на 21-ви февруари т.г., т.е. ЕДИН ДЕН преди АЕЦ-а да оферира. И сега можем да сравняваме детайлите? Периодът за доставка (виолетовите рамки) практически съвпадат, със само един ден разлика. Оферираната от АЕЦ-а долна цена е само с 13 стотинки (за 1 МВт.ч) по-ниска от постигнатата, ден по-рано на борсата. Предлаганото от АЕЦ-а количество е НАД ПЕТ и ПОЛОВИН пъти ПОВЕЧЕ от изтъргуваното на борсата. Схванахте ли как работи схемата?

АКО АЕЦ-а беше изсипал на борсата тези над ПЕТ ПЪТИ по-големи количества със сигурност постигнатата цена щеше да бъде много по-ниска. Освен това ние щяхме да можем да видим каква е средната постигната цена от търга на борсата. Когато АЕЦ-а продава нашия … Пардон! – на Р.Овч. и компания … ток тя не публикува резултатите от търговете. Пак ли не схващате?

Търговете са на тъмно, резултатите са на тъмно, фирмите са на тъмно, подялбата на получената разлика също е на тъмно. А? По-просто и аз не мога да го обясня.

Съвсем наскоро, в „ Защо Р.Овч. не търка лотарийни билети?„, ви показах как системата действа с благословията на народното дупедатство. Горният пример е мощно доказателство.

Станете почитател на Класа