Станишев поръча на МВР и ДАНС да гонят купувачите на гласове

„Класа“

Министерството на вътрешните работи (МВР) и ДАНС трябва да приемат превантивни мерки и да се нанесат удари срещу тези, които планират купуването на гласове. Това каза вчера по време на посещението си във Видин министър-председателят Сергей Станишев. Той допълни, че при акция на 2 юни в Пловдив и Пазарджик са задържани роми-лихвари, участвали в схема за купуване на гласове, и това е в резултат на добрата работа на ДАНС и другите органи за сигурност. Той посочи, че по време на изборите е задължително силното присъствие на МВР, както и предприемането на действия на ДАНС и на прокуратурата, за да се пресече пазаруването на вот.„Купуването на гласове е едно изключително грозно явление. В съвременната българска политика за съжаление немалко граждани са склонни да го правят“, заяви премиерът. Станишев подчерта, че през последните месеци са били приети сериозни законодателни промени, които да ограничат този процес. Според него обаче това не е достатъчно.
“Много изобретателни станаха тези, които се занимават с купуването на гласове. Правят го предварително. На тъмно и далеч преди изборите се уточняват нещата, затова и много усилия на държавата са насочени срещу това грозно и отвратително явление, което опорочава самата демокрация”, заяви министър-председателят. Той допълни, че за да се преборим с купуването на гласове, е необходима подкрепата на българските медии, на неправителствените организации, както и да бъде поет сериозен ангажимент от политическите партии.




Не се очаква забавяне на Дунав мост-2


Не се очаква забавяне при изграждането на Дунав мост- 2 и няма заплаха за спиране на средствата от Европейския съюз за неговото строителство. Това коментира вчера премиерът Сергей Станишев.
Той уточни, че е имало известно забавяне при реализирането на проекта от страна на румънските ни партньори и правителството специално е разгледало проблема на свое заседание. Препятствията в работата са отстранени и към момента строителните дейности се изпълняват по график.

Станете почитател на Класа