Изследват още трима българи със съмнения за свински грип

Трима българи са подложени на изследвания заради съмнения, че са заразени със свински грип, съобщи вчера заместник-министърът на здравеопазването Валери Цеков. Случаите са в Пловдив, Смолян и Благоевград.
Пробите от изследванията на тримата българи, за които има подозрения, че са носители на вируса, ще бъдат готови до два дни. Вчера стана ясно още, че студентът от Павликени, който бе първият заразен със свински грип у нас на връщане от САЩ, ще бъде изписан.
„Евентуалните три нови случая на заболяването са уловени навреме и заразените са настанени в специализирани звена на инфекциозните болници”, каза Цеков. Електронни сайтове съобщиха, че на 7-годишното момиченце в Благоевград са взети носо-гърлени проби. Резултатите ще станат ясни утре. Детето се е прибрало от Детройт, САЩ, на 29 май у нас.
“Очакваме увеличаване на случаите, но това не бива да притеснява гражданите. Важното е, че заболяването протича леко, без сериозни усложнения”, заяви Цеков. Той добави, че е много важно да се проследи как вирусът ще се промени през есенно-зимния сезон.
Според министъра на здравеопазването Евгений Желев системата на ведомството е готова за действие в екстремни ситуации и не отстъпва по нищо на другите европейски държави. Той съобщи, че ще бъде засилен контролът по всички гранични пунктове в страната и най-вече по летищата, където се очаква да бъдат монтирани допълнителни термокамери. Особено внимание ще се обръща на граждани, пристигащи от страни с по-голямо разпространение на вируса, като Испания, САЩ и други.
Министър Желев призова българските граждани да се въздържат от пътувания в държави с широко разпространение на вируса и да спазват добра лична хигиена, което е особено важно за превенцията на заболяването.
Епидемиолозите очакват грипът да се развие предимно в Южното полукълбо, а случаите на север от Екватора да намалеят. До края на следващия месец вероятно ще има нов продукт за лечението на заболяването. Последните данни на СЗО към 2 юни информират за над 1500 нови случая в световен мащаб. На Балканския полуостров заразените са 12, като 5 от тях - в Румъния, 5 - в Гърция, и 2 - в Турция.

Станете почитател на Класа