Защо българските либерали така силно мразят всичко българско?

Защо повечето български либерали така силно мразят всичко българско? Защо им се струва, че “там, на Запад” всичко е прекрасно и интелигентно, а тук при нас всичко е “селско, тъпо и патрЕотарско”? Защо българските либерали така и не успяват да излязат от синдрома на “Криворазбраната цивилизация”? Отговорите – в разговора с Кристиян Шкварек 

Кристиян Шкварек за правилната и неправилната истерия

Интервю на Петър Волгин с Кристиян Шкварек в предаването ”Хоризонт за вас” на БHP

„В определени кръгове в България се възприема, че когато една истерия идва от Запада, от по-либерални кръгове, то тя е правилна. В същото време каузи, които на някои им звучат патриотарски, традиционалистки, консервативни, са смешни истерии“.

Това коментира в предаването „Хоризонт за вас“ Кристиян Шкварек от Евроатлантическия център за сигурност. Във фейсбук той написа иронична публикация за правилните и за неправилните истерии, провокиран от дискусиите около климатичните промени и около новините за родителите, които спряха децата си от училище заради слух, че ще им бъдат отнети от социалните.

„Правилните и неправилните истерии извират от неосъзнато усещане у модерния български либерал, защото той не рационализира начина, по който възприема света, а го прави през интернет шеги и постове, които създават усещане у него. Той не разполага със знанията за дадена ситуация или проблем, а ги усеща като нещо модерно, прогресивно“.

Според Шкварек обществата трябва да възприемат себе си такива, каквито са, със своите традиционни и позитивни аспекти, докато се опитват да поправят негативното.

 

 

 

Станете почитател на Класа