Д-р Гергана Николова, БЛС: Заплащането на тестовете за COVID-19 не трябва да тежи на пациента

„Без тест няма как да се каже", заяви в „Здравей, България" по NOVA д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз

Така тя коментира, как през есента заболелите от ковид-19 ще се различават от заразените с грип и други респираторни вируси.

„В момента обсъждаме как ще се правят тестовете. Доста пациенти се оплакваха от това, че се налага да си правят PCR при постъпването в болница. Логично е. Болниците, лечебните заведения, не могат да се превръщат в инкубатор на заразата", подчерта д-р Николова.

По нейните думи заплащането на тези тестове не трябва да тежи нито на пациентите, нито на лечебните заведения. Днес ще има среща с НЗОК и здравното министерство по въпроса.

„Другият проблем, който не е решен и който предстои да решим - за мен много тежи, е кой и как ще заплаща тези тестове в доболничната помощ. Браво на тези работодатели, които осигуряват, поемат и заплащат някакви тестове. РЗИ плаща тестовете на контактните лица", посочи д-р Николова.

Тя поясни, че ако човек има симптоми на ковид-19 и общопрактикуващият лекар прецени, че трябва да се направи изследване, в момента не е ясно кой ще плати теста.

„Сега, както се работи по системата или трябва да изпратят това нещо да го реши районният епидемиолог, което означава, че вие ще трябва да ходите болен, или трябва да ви дам направление за пулмолог", обясни д-р Николова.

„Не може да тежи на пациента това нещо. Трябва да има някакъв работещ алгоритъм. Най-малкото да се каже: при тези, тези и тези симптоми, на пациента трябва да му се направи такъв тест, който ще го поеме - кой, трябва да се реши", заяви д-р Николова.

Експертът подчерта, че не е задължително винаги да се прави PCR тест.

„Дали и какъв тест ще се направи, това би трябвало да може да избере лекарят", каза д-р Николова. „По сега действащите разпоредби нито един общопрактикуващ лекар не може да назначи тест за ковид-19 на нито един от пациентите си. Не сме оторизирани с тези права. Трябва да се мине или през РЗИ или през специалист".

„Очаква се да се покачат цените на клиничните пътеки за лечение на коронавирус", съобщи още д-р Николова. Обсъжда се и пациентите, които се чувстват добре, да може да бъдат изписвани и да продължават лечението си вкъщи под наблюдение на личния им лекар. Досегашната практика е те да остават в болница до 2 отрицателни PCR теста за ковид-19.

„Това блокира легла в болниците", посочи д-р Николова. „Това са неща, които трябва да бъдат решени".

Лекарят заяви, че всички взривове на коронавируса по места са резултат от събирания на хора.

„Никой не може да каже доколко е отслабнал вирусът", подчерта д-р Николова и добави, че може би в момента има повече пациенти с по-лека симптоматика, защото много от заразените са по-млади.

„Човек не може да се лекува сам", категорична е д-р Николова. Тя призова хората да не правят експерименти със здравето си и да не приемат лекарства без лекарско предписание.

Д-р Николова отчете, че разхлабването на мерките е било неизбежно, защото ограниченията са довели до много депресии, панически разстройства, усложнения на хроничните заболявания, задържане на профилактиката и имунизациите при децата, отлагане на изследванията на рисковите групи за други опасни болести, като рак и диабет.

„Не можем да седим затворени, няма как. Апелирам към всички - дистанция, дезинфекция", призова д-р Николова.

Станете почитател на Класа