Палатки блокираха и кръстовището пред Софийския университет

Палатки блокираха и кръстовището пред Софийския университет
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    02.08.2020
  • Сподели:

 

И тази сутрин, и през нощта в микробуса бе бившият омбудсман Мая Манолова. Бусът е обграден само от полицаи жълти жилетки от "Антиконфликт". Демонстрантите започнаха да скандират "Пуснете майките", "Не сте хора" и "Позор

Кръстовището пред СУ "Климент Охридски" осъмна блокирано от протестиращи след като цяла нощ на него полицията държа блокиран бус, превозващ майки на деца с увреждания от движението "Системата ни убива". Това доведе до опъване на палатки и пред Софийския университет и блокиране на трето кръстовище на столицата.

Дотук се стигна, след като полицаите обградиха буса точно пред главния вход на СУ и не го допуснаха да се присъедини към протестиращите, които са блокирали Орлов мост. Униформените обясниха, че жените са свободни да продължат пеша, но не могат да пропуснат буса, тъй като заради окупацията превозни средства нямат право да се движат натам. 

От "Системата ни убива" твърдят, че преди това е имало договорка с полицаите бусът да мине към кръстовището, но полицаите са го обградили. Кордон направиха и протестиращите.

"Ние сме заклещени, затворени. Не сме направили на никого нищо", обясни пред БНТ една от майките, останали в буса. Единственото нещо, което са направили според нея, е, че са отишли до дома на Бойко Борисов в Банкя и са протестирали със съгласувателно писмо, с уведомление, напълно законно. Тя разказа, че като са се върнали от протеста в Банкя, са се спрели пред Министерския съвет, протестиращите са ги поздравили и те са се отправили да подкрепят хората на Орлов мост. Няма обяснение за случилото се.

Според друга от майките обяснението е отмъщение. "Това, което наблюдаваме в момента, е планирана агресия. Иначе нямаше първият да ни пусне, а тук да ни заклещят. Агресия от страна на държавата, на управляващите ни и най-вероятно на Бойко Борисов, защото ние искахме неговата оставка пред родната му къща".

Според тях диалогът им с управляващите се е загубил с отстраняването на Бисер Петков от длъжност и назначаването на Сачева е върнало проблемите с много крачки назад.

"Полицаите не говорят с нас", казаха още майките. През нощта част от тях напуснаха автобуса, а на място пристигна друга група протестиращи, начело с Христо Иванов от "Да, България", като част от тях разпънаха и палатки на кръстовището.

С майките е и лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова.

Стигна се до взаимно блокиране - бус за бус, след като протестиращи не допуснаха едно от превозните средства на полицаите да тръгне. Дори подложиха камък под една от гумите му. Това доведе до леко спречкване със служителите на реда, което обаче не прерасна в нещо по-сериозно.

"Както е тръгнало, и полицаите ще слагат палатки тука", шегуваха се някои.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов се опита да разбере тази сутрин защо жените от "Системата ни убива" са все още са в микробуса и му бе отговорено, че те могат да си тръгнат веднага, но буса - не. И тази сутрин, и през нощта в микробуса бе бившият омбудсман Мая Манолова.

Протестиращи и полицаи взаимно се опитваха снощи да се изтласкат от пространството около микробуса. Полицията не даде никакво обяснение за действията си и не разговаря с протестиращите, но се предполага, че не допускат буса, защото "Орлов мост" е блокиран по принцип за всякакви превозни средства.

В момента бусът е обграден само от полицаи жълти жилетки от "Антиконфликт". Демонстрантите започнаха да скандират "Пуснете майките", "Не сте хора" и "Позор", "Заедно!"

Част от протестиращите се отправиха към сградата на Народното събрание, където ги посрещна кордон от полицаи. Но бусът си остана заграден. Затова и групичката се върна от парламента отново пред университета.

След дълги препирни между двете страни, точно в 1:00 полицаите от "Антиконфикт" се отдръпнаха от буса и изглеждаше, че возилото най-сетне ще тръгни. Но в този момент полицай в редова униформа на СДВР застана пред него. Това предизвика протестиращите да заподозрат провокация и скандиранията "Жалки сте" срещу полицията започнаха, придружени с "Борисов е позор".

Патовата ситуация си остана такава часове след полунощ - майките на деца с увреждания седяха в буса без да излизат, полицаите го охраняваха от всички страни, протестиращите не напускаха мястото, а палатките все така си бяха на кръстовището.

Белият бус в момента е нещо като символ за майките от "Системата ни убива", защото по-рано бе начело на автошествието към дома на премиера Бойко Борисов в Банкя. С майките там бе и бившият омбудсман, а сега председател на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

Преди автоколоната да потегли днес от центъра на София  Мая Манолова призова на профила си във "Фейсбук" гражданите, които видят някъде премиера с джипката да сигнализират на нея, на "Системата ни убива", или на т.нар- Отровно трио (Велислав Минеков, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян), за да може да се направи организация и хората да протестират пред Борисов.

Автошествието до Банкя е с наслов "Борисов, тук сме!". Някои от участниците заявиха, цитирани от БНР, че са били заплашвани от младежката организация на ГЕРБ, че ще бъдат възпрепятствани.

Майките възнамеряват да изпратят послание до премиера, в което е цитиран стих от Христо Смирненски "Два свята, единият е излишен!“.

Пред дома на Борисов в Банкя обаче, освен няколко полицаи друг не посрещна протестиращите. Те скандираха "Борисов, позор - оставка и затвор!", "Мафия" и "Всеки ден ще е така до победата", без да има никакво напрежение между тях и охраняващите униформени. Точно пред дувара на къщата на премиера хората оформиха голям надпис "ОСТАВКА" от черни чували и го оставиха на тротоара. Те носеха и черни знамена.

Някои от участниците застанаха над импровизирания плакат и позираха с картончета, с лозунги по тях като "Ти уби здравеопазването" и "Ти уби свободата на словото", "Ти уби образованието", "Ти уби съдебната реформа", "Ти уби мечтите ни за демокрация", "Ти уби бъдещето на децата ни" и др.

Накрая всички тези лозунги бяха оставени до къщата на премиера, като хората поставиха до тях и цветя и запалиха свещи, като при погребение. Прозвуча и траурният марш, а някои от участниците коленичиха в памет на "убитите" от Борисов.

 

 

 

Станете почитател на Класа