Доц. Кунчев разкри какви са проблемите с COVID-19 у нас и може ли да има хотели за заразени

Проблемът при COVID е, че е много неравномерно разпространен. Системата като цяло ще се справи, но това не върши работа за тия, които са на най-голям зор. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев

 

"Ако трябва ще оборудваме една цяла болница за COVID-19. Обмисля се като ситуация, която няма да има къде другаде. Като резервни легла все още има. Там, където е най-тежка ситуацията, трябва да търсим варианти", каза Кунчев.

Посочи Варна и Смолян като места с по-затруднена ситуация. 

Кунчев коментира и възможността за отделяне на хотели за изолация на заразени туристи. Според него такива места трябва да има. Даде пример, че това работи в Гърция. 

"Факт е обаче, че чартърните полети намаляха с близо 80%", посочи Кунчев.

Относно възможностите как ще се развие вируса наесен, доц. Кунчев не направи прогноза. Аргументира се с това, че все още има неясноти. 

"СЗО признава да не се правят прогнози, защото няма научна база да сме сигурни, че така ще се случат нещата", каза Кунчев.

От изказването му стана ясно, че за последната и предпоследната седмица данните сочат, че разпространението на коронавируса у с -20% за България и +100% за Гърция. В тази връзка той не смята, че към нас от страна на гръцката ни съседка трябва да има рестриктивни мерки за българите. По думите на Кунчев у нас се наблюдава "едно плато", но от отличници вече сме се изкачили в по-долните позиции. 

"Бяхме на най-високата позиция, сега постепенно оставаме на 5-о - 6-о място", коментира специалистът.

Една от причините за това е, че има несериозно отношение от гражданите, смята той. 

"Не, не се спазват определено. Хората психологически приеха, че не е такъв проблем това - с него и без него", коментира Кунчев на въпрос за спазването на мерките. 

"Ако ме питате като епидемиолог, ще ви кажа, че публика на стадионите не трябва да има. За мен е по-добре да не се допуска събирането на хора. Когато говорим за 5 000 - 6 000 души, очевидно няма как да се спазват мерките. Може да бъде прекъснат и мачът, ако има голям риск", коментира доц. Кунчев.

Той обаче призна, че разбира, че здравните мерки в случая отстъпват на икономическите. 

Според Ангел Кунчев училищата и детските ясли и градини могат да останат отворени и през есента. Данните сочат, че въпреки това, че все по-млади се заразяват, те все пак са над 18 г. Ако има под тази възраст, то е някакво изключение и не в тежко състояние.

Станете почитател на Класа