С над 40% спад на туризма в Пловдив заради Covid-19

С над 40% спад на туризма в Пловдив заради Covid-19
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    06.08.2020
  • Сподели:

Пловдив трябва да развива определени видове туризъм, заяви вицепремиерът Марияна Николава днес в общината. Тя посети кмета Здравко Димитров и представителите на туристическия сектор. 

"В културната столица освен туризъм за историческите важни обекти трябва да се заложи и над поклоннически и шопинг туризма. Също така важен занапред ще е и конгресният туризъм за града", обясни министърът на туризма. 

От началото на годината до 1 август пренощувалите лица в Пловдивска област са повече от 155 000, от тях българите са най-много - близо 137 000, следва Турция с 3 760, а след нея са Гърция с 2 641, Германия с 1 566 и Италия с 1 311. Август и септември са ключови за Пловдив. Обмислят се възможностите за организиране на виртуални обиколки. Николова настоява за отваряне на централната трибуна от Римския стадион в бившия Нармаг на Главната. Също така според нея е важно да се съсредоточат усилия за летище Пловдив и намиране на концесионер за базата. 

"Спадът в туристическия бранш в България заради коронавируса достига до над 60%, а за Пловдив е с 40 %" , допълни Марияна Николова. Тя ще посети изненадващо днес хотел в Пловдив, за да направи проверка дали мерките срещу коронавируса се спазват. 

Вицепремиерът каза още, че България е важно да развива туризъм през четирите сезона, защото този сектор дава 10% от БВП на страната. Тя вече е провела разговори с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за облекчаване на посещениято на туристи от Турция в България.

Станете почитател на Класа