Румен Леонидов: Защо най-известните писатели мълчат за протестите ? Нямат смелост ли?

Ако нямаше задкулисни договорки, които държат Борисов, той трябвало отдавна да си е хвърлил оставката, да се оттегли и да пусне напред други хора, които са качествени, да довършат мандата.

Поетът и публицист Румен Леонидов разкритикува творците в България, които в голямата си част мълчат по отношение на протестите. По Дарик радио той коментира пасивността на писателите и липсата им с малки изключение на протестите.
„Имам упрек към онези, които са най-известните писатели, най-четените в България, като Георги Господинов, Алек Попов и други – те мълчат. Защо се пазят?!? Това е тяхна работа, но може би нямат хъс, може би нямат смелост или характерът им е по-пластмасов. Може би просто не им се занимава с тази плебейска работа като протестите“, каза Румен Леонидов, обяснявайки, че е възпитан по друг начин и не смята, че трябва да спестява позицията си, дори и да не е прав в своите оценки.

Според него въпреки, че властта не подава оставка, протестите са победили, защото правителството е било много разколебано, а всяка следваща власт ще помни много прясно недоволството на хората.

По думите на Леонидов Бойко Борисов е зависим и оставката му вече не е лично негово решение, а следствие от други фактори, в това число геополитически интереси.

„Много се зарадвах, че най-сетне част от обществото ни се пробуди и тръгна да заявява своето неодобрение, защото този трети мандат е може би най-лошия на Борисов“, коментира Леонидов.


Според него при всички случаи ГЕРБ няма да паднат лесно от власт, а развръзка може да се очаква по-скоро през март догодина, защото властта в момента си подсигурява подкрепа като раздава пари.

„Според мен март ще приключи всичко. Виждам, че спешни мерки се взимат по раздаване на пари. Мислех си, че когато през януари свършат парите от трудовата борса и 100-200 000 души останат един месец без приходи, тогава няма как да спреш улицата. Тогава няма да е моралът – защо крадете, как не ви е срам, какви са тези чекмеджета....Но виждам, че правителството взима спешни мерки – взима някакви милиарди, раздава ги – печели се време, засега успешно“, коментира поетът.


По думите му, ако нямаше задкулисни договорки, които държат Борисов, той трябвало отдавна да си е хвърлил оставката, да се оттегли и да пусне напред други хора, които са качествени, да довършат мандата.


На хората им прикипя и няма скоро да им мине. Победата на протестите е, че следващите, които идват, ще помнят много прясно...Не през седем години, а веднага ще има недоволство, ако отново са тези тарикати на власт. Ако следващото правителство през май е некачествено, то веднага ще се усети - ще има отново бунтове и ще има непрекъснат протест, прогнозира още Румен Леонидов.

 

 

 

Станете почитател на Класа