Защо "Топлофикация София" не прави месечни отчети? Мързи ли ги?

Има ли надежда потребителите на парно в цялата страна, но най-вече в столицата, да получат някакво възмездие и по-ниски сметки за изтеклия период, заради драстичното поевтиняване на газа, или да пият за пореден път по една студена вода? Как работят фирмите за топлото в страната и защо е необходима незабавната им реформа? Коментар на инж. Димитър Димитров, който е един от собствениците на "Енергоснабдяване" ООД, които пък са 100% собственици на "Топлофикация - Шумен". Той е изпълнителен директор на топлофикационното дружество с прекратени пълномощия, тъй като фирмата е в несъстоятелност.

 

 

 

"Лъжа е, че "Топлофикация София" не можела да прави месечни отчети,

защото 99 на сто от сродните й дружества в страната го правят. Това ми дава надежда да смятам, че извън столицата навсякъде дружествата ще могат да се разплатят коректно със своите потребители. В софийската фирма обаче положението е трагично, тъй като правят някакви изравнявания, пускат някакви фактури, които само те могат да си разчитат, ама и това не е съвсем сигурно. Както вече споменах, главният им проблем е това годишно отчитане. И отгоре на всичко после изравняване и всичко потъва в пълна мъгла - какво си давал, какво ти връщат и ти дължат.

Защо в София ползват тази схема! Ами, защото ги мързи да работят

и това се вижда от простичкия пример, че навсякъде в провинцията правят месечни отчети. Там и фактурите на хората се издават по месеци и сумите в тях са ясно разчетени. В София направиха и още грешни стъпки като започнаха предварително да връщат суми, преди да излязат окончателните сметки за периода август 2019 г. - март 2020 година. През различните месеци спада при газа бе различен, но примерно за август той стигна до 58 на сто. От там нататък се начисляват надценките на газоразпределителите, на други посредници и така по веригата се оформят съвсем други оскъпени сметки.

"Топлофикация София" има дългове вече над 1 млрд.лева,

колкото и да се прикрива този факт и да не се обсъжда публично. Не ми е известно как този огромен борч би могъл да се покрие. От публичните им отчети се вижда, че имат оборот от близо половин милиард лева, ама как с него ще покрият дълговете си, които са приблизително два пъти повече! Аз съм инженер човек, сметките не са ми чужди, но нямам представа как това може да стане. Фирмата допълнително се товари и с разни модернизации и допълнителни кредити. В това дружество се изливат много средства, които за съжаление не се усвояват по най-добрия начин. За обществените поръчки пък въобще не ми се коментира, заровим ли се там, много ще мирише. Необяснимо ми е как така се вкарват "високоефективни" комбинирани технологии в топлофикация, а енергията поскъпва! Нали целта на "високоефективни" е да са по-изгодни за гражданите, а не да са по-скъпи.
Не виждам какво правят общинските съветници, за да спрат порочните схеми в работата на топлофикационното дружество в София, където то е под надзора на СОС. Но категоричното ми мнение е, че тези дружества отдавна вече са неефективни и не бива да се допуска да продължават да работят по стария, досегашен начин. Само от излъчване, те реализират огромни загуби за милиони левове, но не са само те. Има начини тези фирми да станат печливши, лично аз водя една подобна битка в Шумен, но съпротивата от страна на порочното статукво е огромна - там се въртят страшно много пари и зависимости."

Станете почитател на Класа