Тотю Младенов се обяви срещу замразяване на минималната заплата

Министър Тотю Младенов се обяви против замразяването на минималната работна заплата догодина. Според него, ако тя се запази на ниво от 240 лева през 2010 г., хората, които я получават, ще живеят под прага на бедност, след като си платят данъците. Според социалния министър в условията на криза работодателите са принудени да преминат към заплащане на минимална работна заплата с цел запазване на работните места. Това ще създаде възможност недобросъвестните работодатели да осигуряват служителите си на минимална работна заплата и така ще се увеличи делът на сивия сектор.
Основните социални плащания трябва да се индексират с индекса на потребителските цени, заяви вчера той преди срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. И обясни, че ще предложи това при обсъждането на макрорамката на бюджета. По думите му Министерството на труда и социалната политика няма да подкрепи основните допускания за минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, както и социалната пенсия за старост. В тях е заложено тези плащания да останат замразени за целия четиригодишен период.
От МТСП обявиха още, че след извършените 116 проверки на „Главна инспекция по труда“, НАП и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ през изминалата седмица, са установени общо 2413 нарушения на трудовото законодателство.


Румяна Михайлова е новият шеф на Главна инспекция по труда

Изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Гълъб Донев е освободен от поста, съобщи министър Тотю Младенов. На негово място е назначена Румяна Михайлова, която досега е била главен инспектор в агенцията.
Мотивите за освобождаването на Донев са по целесъобразност. От година и половина той е направил само три-четири проверки на областните инспекции по места, обясни Младенов. В момента са разпоредени масови проверки от страна на министерството, но в областните инспекции работят само по двама-трима служители, които не са в състояние да ги извършат. Останалите били в отпуск.

Станете почитател на Класа