Сянката на ЦРУ пада и върху Обама

От пет години насам са известни досиетата на ЦРУ с протоколи от разпити на предполагаеми терористи. От тях става ясно колко жестоки и унизителни методи са били използвани за извличане на признания. Досега осъдени няма.
Известно е, че президентът Обама е за това скандалните разкрития от ерата на Буш и Чейни да не стават публично достояние. В тази връзка той многократно е заявявал, че сега трябва да се гледа напред. За тази си позиция той получи и широко одобрение тъкмо от кръговете на ЦРУ. Според Обама на всички междувременно е повече или по-малко известно какво е ставало преди в затворите на ЦРУ и какви методи са били използвани там.Всякакви нови разкрития за заплахи с бормашини и симулирани екзекуции само потвърждават отдавна известния девиз на правителството на Буш в борбата срещу тероризма, а именно: Целта оправдава средствата, включително и когато са изцяло нехуманни. Обама в момента е зает с други грижи - например с реформата на здравното осигуряване, както и с икономическата криза, затова всякакви нови скандали около поведението на агентите на ЦРУ или пък дискусии какво да е бъдещото отношение към тях са напълно нежелани за момента. Освен това Обама иска да гледа напред: в бъдеще е предвидено да няма повече монопол на ЦРУ за разпитите в специалните американски затвори, без значение дали става дума за Гуантанамо или за Баграм. Отминали са и времената, когато следователи на ЦРУ можеха да наемат платени външни сътрудници от охранителни фирми като Блекуотър, специално за провеждането на разпити на предполагаеми терористи. Разпити ще има и занапред, но не и изтезания - такава е позицията на Обама. За всичко, което се случва в килиите на "специалните" затворници в бъдеще ще му бъде докладвано лично. От гледна точка на американския президент това гарантира, че миналите престъпления няма да могат да се повтарят повече. Предвидено е освен това международният Червен кръст да получи достъп до специалните затвори.
От гледна точка на Ерик Холдър обаче - първия чернокож американски министър на правосъдието - всичко това не е достатъчно. Холдър не е съгласен досиетата да бъдат просто пратени в архива. Макар Холдър да е близък съмишленик на Обама, по тази точка той не е съгласен на комромиси.
Според него е нужно всички престъпления, които са вършени от името на ЦРУ, да бъдат задълбочено разследвани от специален следовател. Той смята, че ЦРУ може отново да се превърне в това, което е било едно време, само ако всички отговорни за престъпления бъдат подведени под съдебна отговорност. Защото сянката на ЦРУ в противен случай ще падне и върху Обама.

/ДВ/

Станете почитател на Класа