Цветанов: Служител на ДАНС възпрепятства залавянето на незаконно пребиваващ сърбин

Сръбски гражданин е задържан снощи в района на ЖК "Люлин" за прострелването на граничния полицай Венцислав Алексов на 8 август. 36 годишният И.М. Е избягал от затвора в Пирот, където излежавал 8 годишна присъда за 4 въоръжени грабежа на територията на Белград Ниш и Пирот, съобщи Захарин Пенов директор на Гранична полиция, предаде репортер на БГНЕС.
По данни на разследващите органи сърбинът е прекарал няколко седмици в България преди инцидента, като е преминалнезаконно границата и се е укривал в района на Драгоман. Той е проявил съпротива при ареста си снощи, но е респепектиран и предаден на дознател, уточни Станимир Флоров от ГДБОП. Задържани са още двама български граждани, за които се предполага, че са оказали съдействие за укриването на сърбина на територията на столицата.
Операцията е показател за доброто сътрудничество между правоприлагащите органи на България, както и с полицейските служби на Сърбия.
Министерството е щяло е да се справи по бързо, ако не било възпрепятствано от служител на ДАНС, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Дъщерята на служителя на ДАНС е омъжена за сърбина. Цветанов вече е разговарял д ръководството на ДАНС за отстраняването на служителя. От него ще бъде търсена и наказателна отговорност. По оперативни данни избягалият затворник се е канел да напусне страната ни в посока Холандия и вече си е бил извадил фалшив документ за самоличност. Съпругата му пък е била задържана в Сърбия с неистинския пари, уточни Цветанов. Българският полицай е бил в почивка, когато е бил прострелян има16 години стаж в системата на МВР. Награждаван е 4 пъти и е баща на три дъщери. На 8 август той видял между Драгоман и с. Габер лице с каскет и раница, прикриващ лицето си, което заподозрял като извършител на множество кражби на вили в района. При призива да се спре и да се легитимира непознатият открил огън с пушка с рязана цев. Алексов получава тежка рана в левия крак и е откаран във ВМА. раната му все още отворена поради опасения от инфектиране, което да доведе до ампутация, съобщи Цветанов. Той обеща да отпусне помощ в размер на 3000 лева на пострадалия полицай. Сърбинът е със 72 часова мярка за неотклонение по обвинение за незаконно влизане в страната. По останалите обвинения все още се работи. За БГНЕС министър Цветанов каза, че все още не може да се каже, че заловеният сърбин е същият човек, когото полицай Алексов е заподозрял за кражбите във вилната зона.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа